В Європі поширюються «похмурі» настрої щодо війни в Україні, членства в ЄС та фінансової допомоги – Reuters

Рішення Європейського Союзу про початок переговорів про членство з Україною наступного місяця знаходиться під загрозою, і в блоці немає згоди надати Києву додаткові 50 мільярдів євро фінансової допомоги, заявив у п’ятницю Reuters високопоставлений європейський чиновник
Ольга Лисенко 1.3k Коментувати
Високопоставлені офіційні канали ЄС сигналізують про "похмурі" настрої щодо війни Росії в Україні. Фото - rubryka.com

Ці невтішні коментарі перегукуються зі зростаючою втомою в Україні, яка з лютого 2022 року намагається протистояти російському вторгненню, і похмурішим настроєм серед західних прихильників Києва, оскільки війна затягується, пише Reuters, інформує «Kreschatic».

Щодо регулярних запевнень, що ЄС підтримуватиме Україну «стільки, скільки буде потрібно», чиновник сказав, що останні дискусії в блоці щодо подальшої підтримки Києва були «перевіркою реальності».

Лідери розуміли, що це досить дорого. Як ми за це заплатимо?

– сказав чиновник, який бере участь у підготовці саміту 14-15 грудня в Брюсселі національних лідерів 27 держав-членів ЄС.

Пропозицію Єврокомісії переглянути довгостроковий бюджет блоку, щоб виділити Україні ще 50 мільярдів євро до 2027 року, розкритикували з кількох сторін, зазначив чиновник в коментарі Reuters.

Він також сказав, що нещодавнє бюджетне рішення Конституційного суду Німеччини ще більше звужує простір для маневру для найбільшого фінансового вкладника блоку.

Ми не можемо дозволити Україні збанкрутувати, це не вихід для нас. Але це нелегко

– сказав на умовах анонімності чиновник, який обговорював переговори між лідерами ЄС, що проходили за закритими дверима, пише агентство.

Крім того, він поставив під сумнів початок офіційних переговорів про членство ЄС з Україною, заявивши, що очікування рішення на тому ж саміті наступного місяця «під загрозою».

Чиновник назвав одною з причин опір Угорщини, яка потенційно перешкоджає досягненню одностайності, необхідної для такого кроку.

За його словами, деякі лідери ЄС пропонують повернутися до цієї теми в березні 2024 року після наступної оцінки, обіцяної Європейською комісією, щодо того, чи відповідає Україна іншим умовам.

У той час як Угорщина відкрито закликала до нової стратегії ЄС щодо війни Росії в Україні, чиновник сказав, що інші в блоці також все частіше задають питання про майбутнє війни після невдалих надій на контрнаступ України, пише Reuters.

Можливо, у нас були занадто великі очікування. Чи будемо ми продовжувати підтримувати Україну фінансово, військово? Чи є у нас засоби для цього? Чи впевнені ми, що США будуть з нами в найближчі роки?

Справа не в тому, що люди закликають до миру. Окремі члени дуже чітко сказали, що в якийсь момент нам потрібно покласти цьому край. Консенсус полягає в тому, щоб продовжувати надавати підтримку Україні, але деякі з цих питань виникають все частіше

– сказав чиновник.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що ЄС може не реалізувати свій план надати Україні 20 млрд євро на військову допомогу

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *