Україна стала на крок ближче до вступу в ЄС: ось що це означає та чому це важливо

У четвер Україна отримала зелене світло для початку прискорених переговорів про вступ до Європейського Союзу
Україна офіційно подала заявку на вступ до ЄС менше ніж через тиждень після початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року. Фото - AP

Це великий поштовх для спустошеної війною України та гучне повідомлення Володимиру Путіну, але можуть пройти роки, перш ніж країна фактично стане членом ЄС, пише WP.

«Kreschatic» розповідає, що ж насправді означає рішення, що було прийняте в четвер, і чому приєднання до ЄС є особливо важливим і особливо важким для України.

Європейський Союз народився після Другої світової війни як торговельний блок з головною метою: запобігти новій війні між Німеччиною та Францією. Шістьма засновниками були Бельгія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди та Люксембург.

З тих пір ЄС поступово розширювався до 27 демократичних країн, багато з яких належать до колишнього комуністичного блоку в Східній Європі, натхнені ідеєю, що економічна та політична інтеграція між націями є найкращим способом сприяти процвітанню та миру.

Зокрема, це призвело до створення спільної валюти євро в 1999 році, відкритих кордонів континенту та новаторських правил щодо скорочення викидів вуглецю та регулювання технологічних гігантів.

Щоб приєднатися до ЄС, країни-кандидати повинні пройти тривалий процес, щоб привести свої закони та стандарти у відповідність із законами та стандартами блоку та показати, що їхні інституції та економіка відповідають демократичним нормам. Початок переговорів про вступ вимагає схвалення консенсусом нинішніх країн-членів.

Україна є однією з кількох країн, які давно хотіли приєднатися до ЄС, розглядаючи це як шлях до багатства та стабільності. Хоча ЄС не є військовим альянсом, як НАТО, членство в блоці розглядається дехто як опора проти російського впливу.

Україна офіційно подала заявку на вступ до ЄС менше ніж через тиждень після початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року. Київ опинився перед загрозою захоплення, а уряд президента Володимира Зеленського — перед загрозою розвалу.

Початок переговорів про членство менше ніж через два роки – це лише один крок у довгому шляху. Але це надсилає потужний сигнал солідарності з Україною саме тоді, коли підтримка США українських військових слабшає, а український контрнаступ зупиняється — і коли Путін виглядає дедалі впевненішим.

І це дає промінь надії для України, незважаючи навіть на те, що члени ЄС у четвер не змогли домовитися про виділення 50 мільярдів євро допомоги, щоб зберегти українську економіку на плаву.

Представники ЄС заявили, що переговори не можуть офіційно розпочатися, доки Україна не вирішить численні проблеми, включаючи корупцію, проблеми лобізму та обмеження, які можуть завадити національним меншинам вивчати та читати своєю рідною мовою. Хоча офіційні особи ЄС кажуть, що Україна досягла прогресу в цих питаннях за останні місяці, попереду ще довгий шлях.

Усі країни ЄС поступово погодилися підтримати заявку України — за винятком прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, найбільшого союзника Путіна в ЄС. Орбан стверджує, що Україна не готова навіть починати говорити про членство в ЄС. Але Орбан несподівано відступив у четвер і утримався від голосування, щоб дозволити Україні почати переговори про членство.

Боргові кризи, хвилі міграції та Brexit – усе це сприяло стриманості блоку щодо розширення своїх лав в останні роки. Так само відбулося зростання підтримки євроскептичних політичних сил у багатьох країнах-членах.

Але терміновість, викликана вторгненням Росії та запитом України про прискорений розгляд, змінила повільний підхід ЄС до прийняття нових членів. Рішення в четвер також вплинуло на інших потенційних членів, які вважають, що ЄС виявляє фаворитизм.

Туреччина подала заявку на членство в 1987 році, отримала статус кандидата в 1999 році, і їй довелося чекати до 2005 року, щоб почати переговори про вступ. Лише один із понад 30 «розділів» переговорів був завершений за минулі роки, і весь процес зупинився через різноманітні суперечки.

Кілька країн на Балканах, тим часом, розчарувалися нездатністю блоку виконати свої обіцянки щодо членства.

Північна Македонія подала заявку на вступ у 2004 році. Навіть після зміни назви, щоб врегулювати давню суперечку з Грецією, яка є членом ЄС, країна все ще чекає на початок переговорів про членство, оскільки Болгарія створила перешкоду, пов’язану з етнічною приналежністю та мовою.

Боснія все ще страждає від етнічних поділів, які роблять реформи майже неможливим викликом. Минулого місяця Єврокомісія заявила, що вона повинна почати переговори про членство лише після досягнення більшого прогресу, висловивши стурбованість системою правосуддя та іншими порушеннями прав у боснійсько-сербській частині країни. Сербія і Косово відмовляються нормалізувати відносини і стоять останніми в ряду кандидатів до членства в ЄС.

Це лише початок для України, а попереду ще багато кроків.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України до ЄС

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *