Українську економіку чекає важкий 2024 рік через війну і невизначеність щодо масштабів допомоги Заходу – Reuters

Економіка України, яка переживає важкі умови, може витримати наступні кілька місяців, поки не надійде зовнішня допомога, але 2024 рік, безумовно, буде складнішим, ніж цей рік, і Києву доведеться більше покладатися на власні ресурси
Українську економіку чекає важкий 2024 рік, оскільки зростає занепокоєність щодо допомоги Заходу. Фото - speka.media

Про це в своєму матеріалі пише Reuters, інформує «Kreschatic».

Україна сподівається покрити бюджетний дефіцит у розмірі 43 мільярдів доларів наступного року переважно за рахунок зовнішньої фінансової допомоги, включаючи 18,5 мільярдів євро від Європейського Союзу та понад 8 мільярдів доларів із пакету США, який також містить життєво важливу військову допомогу.

Обидва пакети поки що були заблоковані – республіканцями в Конгресі США та Угорщиною в Європейському Союзі, – але врешті-решт вони повинні бути прийняті, хоча питання про фінансову допомогу США залишається під знаком питання, кажуть економісти та іноземні дипломати.

Після вторгнення Росії в лютому 2022 року Київ спрямував усі свої доходи на оборону та армію, а витрати на все, від пенсій до соціальних виплат, покривалися десятками мільярдів доларів іноземної допомоги, пише Reuters.

У 2024 році Києву може не вистачити кількох мільярдів доларів, але дефіцит у 10 мільярдів доларів створить проблеми для макроекономічної стабільності та програми Міжнародного валютного фонду, заявила Олена Білан, головний економіст Dragon Capital.

МВФ, який цього місяця схвалив новий транш у розмірі 900 мільйонів доларів, вимагає твердих гарантій фінансування на наступні 12 місяців, тому значне скорочення зовнішнього фінансування може поставити його програму під сумнів, сказала вона.

Уряд має резерв ліквідності на січень і лютий

– сказав Юрій Гайдай, старший економіст аналітичного центру “Центр економічної стратегії” в Києві.

Заповнення зяючої діри в бюджеті може змусити Україну підвищити податки, що буде контрпродуктивно для економіки, або навіть надрукувати гроші для бюджету, що також буде пов’язане з ризиками, сказав Білан з Dragon Capital Reuters.

Голова НБУ Андрій Пишний також дав зрозуміти, що друкування грошей було б крайнім заходом, до якого наступного року вдаватися не планують.

Україна також має знайти спосіб реструктуризувати близько 20 мільярдів доларів міжнародного боргу наступного року після того, як у серпні 2022 року власники суверенних облігацій погодилися на дворічне заморожування виплат.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що уряд сподівається повністю забезпечити зовнішнє фінансування у 2024 році, але додав, що якщо війна триватиме довше, то «сценарій включатиме необхідність адаптації до нових умов».

ЕКОНОМІКА ЗРОСТАЄ, АЛЕ РИЗИКИ ВИСОКІ

Цього року економіка має зрости приблизно на 5% після скорочення майже на третину минулого року. Інфляція впала до однозначного числа, валютні резерви близькі до історичних максимумів, а іноземна допомога надходила регулярно цього року.

Український бізнес та іноземний бізнес адаптувалися до нових реалій воєнного часу, а деякі навіть анонсували нові виробничі потужності в центральних і західних регіонах, далеко від бойових дій на більш індустріальному сході та півдні, пише Reuters

Так, Nestle інвестувала 40 мільйонів швейцарських франків (близько 46 мільйонів доларів) у новий завод у Волинській області, а німецький гігант із виробництва ліків та пестицидів Bayer планував інвестувати 60 мільйонів євро з 2023 року у виробництво насіння кукурудзи в Житомирській області.

Але, незважаючи на скромні ознаки відновлення цього року, економіка, орієнтована на сировинні товари, все ще менша, ніж була до війни, а ризики та інші обмеження залишаються високими.

Мільйони українців залишаються за кордоном після вторгнення, що спонукає багато компаній скаржитися на нестачу працівників, особливо для висококваліфікованих посад, зазначає агентство.

Економіку також гальмують спроби Росії заблокувати Чорне море, хоча український судноплавний маршрут, створений всупереч Москві цього літа, допоміг експорту товарів і може помітно прискорити зростання наступного року, кажуть економісти.

Зберігається невизначеність щодо розвитку війни, а логістика для експорту залишається порушеною. Національний інститут аграрної економіки заявив, що транспортні та логістичні проблеми призвели до падіння експорту аграрної продукції на 7% у річному обчисленні в листопаді та призвели до зростання вартості імпортних продуктів харчування. Продовольство становить 60% експорту України.

Київський інвестиційний дім ICU прогнозує сповільнення зростання до 5,0% у 2024 році після 5,8% цього року, а інфляція, як очікується, прискориться наступного року. Dragon Capital очікує, що ВВП зросте приблизно на 4% у 2024 році після 5,2% цього року.

Крім того, напевно, Київ залишатиметься залежним від іноземного фінансування, незважаючи на побоювання, що фінансова підтримка Заходу може зменшитися, вважають економісти.

Ми бачимо, що дефіцит (без зовнішньої допомоги та позик) перевищить 10% ВВП принаймні до 2027 року, і опуститься нижче 5% лише після 2030 року

– йдеться в аналітичній записці ICU.

Дефіцит торговельного балансу України зріс до 22,3 мільярда доларів за перші 10 місяців 2023 року, що є рекордним показником, який показує, як стрімко зростав імпорт, а експорт залишався слабким.

Цього місяця Марченко закликав громадськість скоротити споживання імпортних товарів у коментарях виданню LB.UA.

За його словами, переведення економіки на військові рейки означає не лише розбудову військової промисловості, а й розуміння громадськістю ситуації.

Цю реальність потрібно буде виправити, якщо ми хочемо перейти на військову основу. Це обмеження на суспільне споживання. Якщо ми не зробимо висновків, то економіка зробить їх сама – як правило, досить швидко і болісно.

– сказав він.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що міністр фінансів США гарантувала подальшу підтримку і заявила, що Штати не дозволять Україні програти війну з економічних причин

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *