План «Б» для України: Євросоюз виділить фінансову допомогу навіть без згоди Угорщини

Влада Євросоюзу розробляє запасний план щодо виділення фінансової допомоги Україні, для якого не буде потрібно згода всіх країн - учасниць спілки
Євросоюз розробляє план щодо виділення Україні до 20 мільярдів євро допомоги, для якого не буде потрібно згода Угорщини. Фото - Єврокомісія/Facebook

Про це повідомляє Financial Times, інформує «Kreschatic».

За словами джерел видання, наразі влада ЄС розглядає два можливі варіанти фінансування України. Перший припускає, що європейські країни візьмуть на себе фінансові гарантії перед загальним бюджетом, що дасть змогу Єврокомісії зайняти на ринках капіталів до 20 мільярдів євро для допомоги Києву.

Такий варіант фінансування не потребує гарантій з боку всіх країн Євросоюзу, проте їх мають надати держави із найвищим кредитним рейтингом. Як нагадує видання, подібний механізм уже використали під час пандемії коронавірусу для надання фінансової допомоги країнам ЄС.

Інший варіант передбачає надання Україні дешевих короткострокових кредитів. За такою схемою 2023 року Україна вже отримала 18 мільярдів євро, пише видання.

Співрозмовники видання зазначають, що найкращим варіантом залишається узгодження довгострокової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, а до плану «Б» країни ЄС вдадуться, якщо Угорщина знову скористається своїм правом вето.

підтримка України
Фото – tribune.com.ua

Також джерела видання додали, що керівництво Євросоюзу пообіцяло надати допомогу Україні в тому чи іншому вигляді не пізніше березня 2024 року.

15 грудня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення Євросоюзу про надання Україні економічної допомоги у розмірі 50 мільярдів євро. Голова Європейської ради Шарль Мішель тоді наголосив, що проти надання фінансової допомоги Україні виступила лише Угорщина.

За кілька днів видання The Financial Times повідомило, що деякі європейські чиновники розглядають можливість позбавлення Угорщини права голосу, щоб узгодити новий пакет допомоги Україні.

Також раніше ми повідомляли про те, що Угорщина не зможе заблокувати пакет допомоги Україні: глава Єврокомісії зробила заяву

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *