Україна вигнала російський флот з Криму і позбавила РФ військового домінування в Чорному морі – Bloomberg

Безпілотні та ракетні атаки дозволяють Україні подолати домінування російського флоту в Чорному морі
Супутникове зображення, на якому показано залишки російського десантного корабля після атаки на порт Феодосії, Крим, 26 грудня. Фото - Maxar Technologies

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, тепер Путін ризикує втратити флагманський військово-морський центр, оскільки Україна посилює атаки на окупованому півострові.

Напади змусили Росію відвести свої кораблі подалі від небезпеки, майже через десять років після того, як Путін анексував Крим з метою збереження присутності там флоту, оскільки Київ зближався США та Європою, пише агентство.

Жоден кримський порт більше не є безпечним для російських військових кораблів. Україна фактично вигнала флот з Криму

– заявив директор московського Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов.

Нещодавня українська атака крилатою ракетою знищила великий російський десантний корабель у східному кримському порту Феодосія у вівторок. Загалом Росія втратила щонайменше 20 суден, включаючи флагман флоту, військові кораблі, підводний човен і десантні катери, відколи Путін віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, згідно з даними Збройних сил України та незалежними оцінками розвідувального видання Oryx за відкритими джерелами.

Прорив у Криму дає Україні хороші новини після того, як її довгоочікуваний контрнаступ на суші не зміг витіснити російські війська з окупованої території на сході та півдні країни, зазначає Bloomberg. Але політичні суперечки в США та Європейському Союзі стримують понад 110 мільярдів доларів фінансової та військової допомоги Україні, що ставить під сумнів підтримку Києва з боку союзників.

Правда, хоча атаки посилили тиск на російську оборону на півострові, а також на лінії постачання її військ на окупованому півдні України, вони, ймовірно, матимуть обмежений вплив на розвиток бойових дій, бо бої на суші здебільшого зайшли в глухий кут, вважає агентство.

Проте успіхи України на морі тим більше помітні, що у неї немає власних військових кораблів. Натомість Україна кидає виклик морській перевазі Росії, використовуючи ракети та морські безпілотники.

Українські атаки змусили Росію прийняти «більш постійну схему базування вздовж східного узбережжя Чорного моря, оскільки вона переміщує активи з Криму», – йдеться у звіті Вашингтонського інституту вивчення війни.

Поставки британських крилатих ракет Storm Shadow і французьких Scalp допомогли Україні схилити терези на свою користь, дозволивши їй оминати протиповітряну оборону для нанесення точних ударів по російських цілях.

Рейди виявилися настільки ефективними, що допомогли Україні зламати спроби Кремля заблокувати експорт зерна через Чорне море після того, як Москва в липні відмовилася від угоди, укладеної за посередництва ООН і Туреччини, яка забезпечувала безпечний прохід для кораблів. З серпня Україна переправила через прохід 12 млн тонн товарів, переважно зерна.

Російський флот «більше не в змозі діяти в західній частині Чорного моря», заявив президент України Володимир Зеленський 24 жовтня, назвавши це «історичним досягненням» для своєї країни. Хоча українські сили ще не встановили повний вогневий контроль над Кримом і його водами, «ми це зробимо. Це лише питання часу», – сказав він.

крейсер москва
Затоплення російського флагманського ракетного крейсера «Москва» у квітні минулого року стало найгучнішою та найболючішою втратою російського флоту. Фото – AFP

Найбільш резонансною втратою стало затоплення флагманського російського ракетного крейсера «Москва» у квітні минулого року, зазначає Bloomberg. Україна заявила, що її ракети «Нептун» атакували корабель, який затонув після спалаху пожежі. Росія тоді стверджувала, що судно затонуло під час шторму, хоча відео в соціальних мережах суперечило цьому поясненню.

Міст через Керченську протоку, що з’єднує Росію з Кримом і використовується для поповнення зброї Москви, був атакований двічі, у жовтні минулого року та в липні. У вересні Україна вдарила по ще одній верфі на західному узбережжі Криму, вразивши два кораблі ВМС.

У вересні вона обстріляла крилатими ракетами штаб Чорноморського флоту Росії в кримському Севастополі, завдавши значної шкоди та змусивши Росію передислокувати судна в інші порти, включаючи Феодосію та Новоросійськ.

Кремль не приховував значення удару по Феодосії, і міністр оборони Сергій Шойгу за кілька годин повідомив Путіна про пошкодження десантного корабля. Напад стався через день після того, як Путін відвідав церемонію підняття прапора трьох нових військових суден у Санкт-Петербурзі в рамках кораблебудівної програми, яка, за його словами, спрямована на «фундаментальне підвищення військово-морської потужності Росії у всіх стратегічних областях».

Після цьоготижневої атаки по Феодосії флот тепер по суті покладається на Новоросійськ. Проте українським військово-морським безпілотникам у серпні також вдалося знищити великий десантний корабель.

Очікується, що російські плани побудувати військово-морську базу далі на південь уздовж узбережжя Чорного моря в підтримуваному Кремлем сепаратистському регіоні Грузії Абхазії триватимуть кілька років. Абхазія міжнародно визнана частиною Грузії, яка протестує проти цього кроку.

Ні Київ, ні Лондон не підтвердили, що під час останнього нападу була використана ракета Storm Shadow, хоча міністр оборони Великобританії Грант Шаппс привітав український удар.

Домінування Росії в Чорному морі тепер поставлено під сумнів. Це знищення військово-морського флоту Путіна демонструє, що помиляються ті, хто вважає, що війна в Україні зайшла в глухий кут!

— сказав Шаппс у X, раніше Twitter.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Путін розлючений після знищення «Новочеркаська» і відправив в Крим «спецзагони помсти»

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *