Війна в Україні: головні новини станом на 695 день повномасштабного російського вторгнення

Український дрон атакував нафтовий термінал у Санкт-Петербурзі в четвер у рамках «нової фази» ударів по регіону, повідомило українське військове джерело агентству Reuters
Українські безпілотники влучили в петербурзький нафтовий термінал. Фото - rbc.ua

Російські війська взяли під контроль Веселе, населений пункт на сході Донецької області України, повідомили Reuters у четвер у міністерстві оборони Росії. Міністерство не надало подробиць, а Reuters не змогло перевірити інформацію.

Як повідомляє «Kreschatic», перемога Росії в Україні не закінчиться добре для Європи, заявив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс на саміті в Давосі у Швейцарії. «Є ймовірність, що Росія може не бути стриманою в Україні», – сказав він. «[Нам потрібні] спільні закупівлі, ми могли б закупити речі, необхідні для захисту Європи… це війна Європи».

Україна попередила, що її армія стикається з «дуже реальною та гострою» нестачею боєприпасів, в той час як на зустрічі в Парижі було узгоджено нові зусилля 23 країн щодо постачання їй артилерії. «Артилерійська коаліція» входить до ширшої контактної групи Рамштайн, яка об’єднує понад 50 країн, які підтримують Україну.

Україна закупила ще шість гаубиць Caesar, повідомив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню.

Французькі гаубиці Caesar. Фото – mil.in.ua

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан повторив свою вимогу щороку переглядати підтримку України ЄС. Керівник апарату Орбана Гергелі Гульяс заявив, що Угорщина веде переговори з ЄС щодо допомоги Україні, але не впевнена, що домовленості буде досягнуто. За його словами, якщо це не вдасться, інші 26 членів ЄС можуть досягти рішення без Угорщини.

Росія звинувачує сепаратистів-«зрадників» з-за кордону, які хочуть розпочати «партизанську війну», у протестах, які відбулися в середу в невеликому містечку Баймак у Башкортостані після того, як місцевого активіста Фаїла Аслинова посадили на чотири роки.

Ядерні посланці Південної Кореї, США та Японії на зустрічі в Сеулі засудили Північну Корею за торгівлю зброєю з Росією, нещодавні ракетні випробування та дедалі більш ворожу риторику на зустрічі в Сеулі.

У школах Західної України практикують стрільбу з рушниці та пістолета за допомогою інтерактивного програмного забезпечення. Губернатор західної Івано-Франківської області Світлана Онищук повідомила: «Прикарпатські старшокласники навчатимуться стрільбі на безпечних інтерактивних системах на уроках «Захист України». За її словами, навчання запровадять у трьох десятках шкіл західного регіону.

Росія висунула звинувачення 68 іноземним найманцям за нібито воювання на боці України, повідомляє російське державне інформаційне агентство ТАСС із посиланням на заяву Слідчого комітету Росії.

Російська прокуратура попросила в четвер суд Москви засудити відомого націоналіста Ігоря Гіркіна до п’яти років позбавлення волі за підбурювання до екстремізму. Гіркін, якого на Заході вважають військовим злочинцем, публічно звинуватив Путіна та вищих армійських чиновників у недостатньо жорсткому та ефективному веденні війни в Україні.

США та їхні союзники шукають спосіб розморозити кошти російського центрального банку на суму 300 мільярдів доларів, які переважно знаходяться в Європі, і використати їх на благо України.

Румунські фермери заблокували пункт пропуску на румунсько-українському кордоні в четвер, повідомила Державна митна служба України. Далекобійники кількох країн ЄС, які межують з Україною, протестували проти того, що українські водії отримують пільговий в’їзд і підривають їхній бізнес.

Російське місто Бєлгород, розташоване поблизу українського кордону, змушене було скасувати традиційні православні свята Хрещення у п’ятницю через загрозу атак з боку України. Бєлгород став мішенню для України, тому що він є ключовим російським військовим плацдармом.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 694 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version