Війна в Україні: головні новини станом на 696 день повномасштабного російського вторгнення

Росія звинувачує Україну в тому, що вона стоїть за ударом безпілотника, який викликав величезну пожежу на нафтобазі на заході Росії в п'ятницю
Третя за величиною нафтобаза в Росії горить після атаки українського безпілотника. Фото - АР

Російські офіційні особи та новини повідомляють, що чотири нафтові резервуари загальною місткістю 6000 кубічних метрів були підпалені на нафтопереробному заводі після того, як дрон досяг Клинців, міста з населенням 70 000 осіб, розташованого приблизно за 60 км від українського кордону

Як повідомляє «Kreschatic», за словами губернатора Брянської області Олександра Богомаза, засоби протиповітряної оборони створили електронні перешкоди безпілотнику, але він скинув свій вибуховий заряд на об’єкт. Обійшлося без постраждалих, додав він. Це другий удар по російській нафтобазі за кілька останніх днів, що є частиною того, що Київ назвав «справедливою» помстою за удари Москви по українській енергетичній інфраструктурі.

Крім того, у п’ятницю пожежа охопила Рязанський нафтопереробний завод, третій за величиною в Росії, повідомила газета «Комсомольская правда» з посиланням на екстрені служби. Пожежу на нафтопереробному заводі, який знаходиться на південний схід від Москви і підконтрольний “Роснефти”, загасили, постраждалих немає, повідомляє РІА.

Допомога США Україні залишається в глухому куті в Конгресі, незважаючи на те, що Джо Байден підписав у п’ятницю закон про збереження фінансування уряду США. Праві республіканці Палати представників на чолі зі спікером Майком Джонсоном гарантують, що шанси отримати більше грошей і зброї для Києва в його боротьбі з Москвою залежать від переговорів щодо імміграційних змін у США. Після зустрічі в Білому домі в середу Джонсон сказав журналістам: «Ми розуміємо, що існує занепокоєння щодо безпеки та суверенітету України. Але американський народ має те ж саме занепокоєння щодо нашого внутрішнього суверенітету та нашої безпеки». Багато спостерігачів припускають, що республіканці не хочуть угоди, натомість використовують проблему та концепцію додаткової допомоги Україні як палицю, якою можна атакувати Байдена в рік виборів.

Фото – thehill.com

Російський суд у Сибіру в п’ятницю засудив чоловіка до 19 років позбавлення волі за стрілянину в офіцера військкомату, тоді як прокуратура в Санкт-Петербурзі вимагала 28 років позбавлення волі для Дар’ї Трепової, жінки, обвинуваченої у вибуху кафе в квітні минулого року, в результаті якого загинув відомий військовий блогер. Ці події підкреслюють рішучість влади суворо карати всіх, хто виступає проти війни президента Володимира Путіна в Україні, особливо тих, хто вчиняє акти насильства, напередодні президентських виборів у березні.

Європейський Союз заявив у п’ятницю, що різко збільшить виробництво боєприпасів цього року у відповідь на зростаючі прохання України про підтримку у війні проти Росії, яка викликала посла Франції, щоб протестувати проти «зростаючої участі» країни в конфлікті. Євросоюз зможе випустити принаймні 1,3 мільйона боєприпасів до кінця цього року, заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон під час візиту до Естонії. «Ми перебуваємо у вирішальний момент для нашої колективної безпеки в Європі, і в агресивній війні, яку веде Росія в Україні, Європа повинна і продовжуватиме підтримувати Україну всіма своїми засобами», — сказав він.

Міни знову оточують Запорізьку атомну електростанцію в Україні, яка перебуває під контролем Росії, повідомила у п’ятницю ядерна служба ООН. Найбільший ядерний об’єкт у Європі перейшов до рук російських військ незабаром після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, і Київ і Москва неодноразово звинувачували один одного в плануванні інциденту на місці. «Міни по периметру ЗАЕС (Запорізької атомної електростанції) … тепер знову встановлені», – йдеться в заяві Міжнародного агентства з атомної енергії.

Наступного тижня НАТО розпочне свої найбільші військові навчання за десятиліття, у яких близько 90 000 військовослужбовців візьмуть участь у багатомісячних навчаннях, які мають на меті показати, що Альянс може захищати всю свою територію аж до кордону з Росією, повідомили в четвер високопоставлені офіцери.

Фінляндія не бачить безпосередньої військової загрози з боку Росії, заявив прем’єр-міністр країни Петтері Орпо в п’ятницю на прес-конференції з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

Британія відкинула російський план заборонити британським кораблям ловити рибу у водах Росії в п’ятницю як приклад «самоізоляції» Росії, тоді як індустріальний орган заявив, що це не матиме жодного впливу, оскільки британський флот все одно там не ловить рибу.

ЄС почав обговорення нового пакету санкцій щодо Росії, який він має намір затвердити до 24 лютого, повідомляє Bloomberg News у п’ятницю.

У п’ятницю Кремль заявив, що немає жодних перспектив відновити чорноморську зернову угоду і що альтернативні маршрути доставки українського зерна несуть величезні ризики, повідомляє Reuters.

Поліція в центральній російській республіці Башкортостан у п’ятницю заарештувала багато протестувальників, розлючених через ув’язнення місцевого активіста Фаіла Алсинова, який виступає за захист башкирської мови, в той час як суд засудив дев’ятьох демонстрантів до коротких термінів ув’язнення, повідомляє AFP.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 695 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version