Черговий військовий злочин Росії: стали відомі наслідки масованого ракетного удару по Україні 23 січня

Вранці 23 січня російські війська завдали масованого удару по Україні. За останніми даними МВС України, внаслідок обстрілів у Київській, Харківській та Дніпропетровській областях четверо людей загинули, одна мирна мешканка перебуває у стані клінічної смерті, ще понад 50 людей постраждали
Російські війська завдали масованого ракетного удару по Україні. У Києві пошкоджено житлові будинки. У Харкові зруйновано під'їзд багатоповерхового будинку. ГУНП по Харківській області

Як повідомляє «Kreschatic», загалом війська РФ запустили по Україні 41 ракету, застосувавши крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. За його словами, українські сили ППО збили 21 ракету: 15 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, п’ять балістичних ракет, випущених із комплексу “Іскандер-М”, а також одну керовану авіаційну ракету Х-59. Головком ЗСУ також повідомив, що не всі російські ракети, випущені за балістичною траєкторією, досягли своїх цілей.

Столицю України російські військові атакували у кілька етапів, розповів голова військової адміністрації Києва Сергій Попко. Спочатку війська РФ запустили крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС із Саратовської області, а потім балістичні ракети наземного базування. Сили ППО, за його словами, вразили «майже два десятки» ракет.

ракетний обстріл
Наслідки ракетного удару по Києву 23.01.2024. Фото – Київська міська військова адміністрація

Внаслідок обстрілу постраждали кілька районів міста. За даними міської військової адміністрації, у Святошинському районі спалахнули автомобілі, пожежа сталася в одній із квартир багатоповерхового житлового будинку. Також у цьому та Печерському районах пошкоджено нежитлові будівлі. У Солом’янському районі пошкоджено житловий будинок, у Дарницькому районі уламки збитих ракет впали на дах багатоповерхового житлового будинку та територію дитячого садка.

Мер міста Віталій Кличко розповів, що в одній із квартир будинку у Святошинському районі виявили бойову частину ракети, яка не вибухнула. Мешканців будинку евакуювали. В іншому будинку цього ж району уламками пошкоджено балкони з першого по п’ятий поверх та чотири квартири.

ракетний обстріл
Наслідки ракетного удару по Києву 23.01.2024. Фото – Київська міська військова адміністрація

МВС України пізніше повідомило, що одна мешканка Києва перебуває у стані клінічної смерті, лікарі борються за її життя. Ще 21 особа отримала поранення.

На території Київської області четверо людей постраждали під час падіння уламків збитих ракет. У кількох районах пошкоджено три багатоповерхові будинки, приватні будинки та господарські будівлі, 12 легкових автомобілів, кафе, на парковці одного з житлових комплексів сталася пожежа.

Також війська РФ завдали кількох ракетних ударів по Київському та Салтівському районам Харкова, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синегубов. За даними МВС України, у місті троє людей загинули, близько 40 постраждали. Місцева влада повідомляє про 35 постраждалих, серед яких двоє — діти. Пошкоджено багатоквартирні житлові будинки, зруйновано приватні будинки, навчальний заклад та іншу цивільну інфраструктуру, знищено автомобілі.

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що під час обстрілу було повністю зруйновано один із під’їздів житлового будинку. Під завалами можуть бути люди. В одній із постраждалих частин Київського району немає світла та води.

Начальник Слідчого управління Національної поліції у Харківській області Сергій Болвінов розповів, що під час обстрілу постраждав передмістя Харкова. Пошкоджено житлові будинки у приватному секторі, поранення отримали діти та мирна мешканка. Одна з ракет потрапила в газопровід, який спалахнув.

Російське пропагандистське інформагентство ТАРС традиційно стверджує, що російські війська в ніч на 23 січня завдали «точкових ударів по розташуванню найманців у Харкові». «Достовірно поки невідомо, громадянами якої країни були ці особи, але ця інформація зараз уточнюється», – сказав агентству неназваний представник екстрених служб. Це ж джерело заявило ТАРС, що житлові будинки в Харкові нібито пошкоджені через ракети протиповітряної оборони ЗСУ.

У Павлограді Дніпропетровської області під час обстрілу загинула одна людина, ще одна отримала поранення, повідомив голова військової адміністрації регіону Сергій Лисак.

Глава офісу президента України Андрій Єрмак назвав масований обстріл українських міст «терором росіян». «Світ має розуміти, що зупинити цей терор можна лише силою. А також світ повинен пам’ятати, що російські ракети зараз летять по Україні, але, якщо продемонструвати слабкість сьогодні, завтра вони летітимуть по західних містах», — заявив він.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков цинічно заявив, що російські війська не б’ють по мирних жителях. Так він відповів на запитання, чи можна вважати ранкову атаку на об’єкти в Україні відповіддю на нібито українські удари по Донецьку.

«Ми продовжуємо нашу спеціальну військову операцію і наші військові не б’ють по соціальних об’єктах та по житлових кварталах. І не б’ють мирним населенням на відміну від київського режиму. Це те, що кардинально відрізняє наших військових від військових київського режиму», – сказав Пєсков.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про ракетну атаку на Україну 13 січня: в Повітряних силах озвучили наслідки та результат роботи ППО

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *