Війна в Україні: головні новини станом на 701 день повномасштабного російського вторгнення

За даними Міноборони Росії, у прикордонному Бєлгородському районі розбився російський військово-транспортний літак, усі 74 людини на борту загинули. У міністерстві повідомили, що на борту літака перебували 65 українських військовополонених, яких планувалося обміняти. У міністерстві додали, що на борту Іл-76 також перебували шість членів екіпажу та троє російських військовослужбовців
В Бєлгородській області розбився російський військовий літак, президент Зеленський звинувачує Москву в грі з життями українців. Фото - detector.media

Як повідомляє «Kreschatic», Україна не підтвердила і не спростувала факт збиття літака, але заявила, що Москва створила «навмисну загрозу життю та безпеці» своїх військовополонених, не попередивши Київ про необхідність убезпечити повітряний простір перед обміном. Ця заява вийшла після відкликаного повідомлення “Української правди”, в якому стверджувалося, що літак збили українські військові.

Президент України Володимир Зеленський закликав до міжнародного розслідування катастрофи. Зеленський у своєму нічному відеоефірі сказав: «Очевидно, що росіяни граються життями українських полонених, почуттями їхніх близьких та емоціями нашого суспільства».

Унаслідок атаки безпілотника на український чорноморський порт Одеса одна людина поранена та сталася пожежа, повідомив губернатор області.

Наслідки нічної атаки по Одесі. Фото – t.me/truexanewsua

Міністр оборони Великобританії Грант Шеппс заявив, що її союзникам необхідно «збільшити» обсяг військової допомоги Україні. У Politico Шеппс сказав: «Україна виконала неймовірну роботу, давши відсіч своєму загарбнику. Вони повернули собі 50 відсотків території, вкраденої Росією, але Києву потрібна додаткова підтримка – і не тільки з боку Великобританії».

Міністр фінансів Німеччини заявив, що вона не може самостійно підтримувати обороноздатність України в довгостроковій перспективі і що іншим доведеться збільшити двосторонні внески.

Віктор Орбан заявив, що проситиме парламент Угорщини погодити заявку Швеції на вступ до НАТО «при першій же можливості», оскільки дипломати заявили, що союзники Угорщини були «роздратовані» зволіканням країни. Швеція подала заявку на вступ до НАТО в травні 2022 року, але її вступ було відкладено, оскільки Туреччина та Угорщина затягнули процес ратифікації.

Міністерство закордонних справ України розкритикувало американську телекомпанію HBO за вибір сербського актора, який підтримує російське вторгнення в Україну, для наступного сезону хіт-шоу «Білий лотос». У 2021 році Мілош Бікович отримав російське громадянство та був відзначений особисто Володимиром Путіним за внесок у російське мистецтво.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 700 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version