Переговори України і Росії: російська влада передала «сигнали» високопосадовцям США

Росія неофіційними каналами дала зрозуміти США, що готова до переговорів про припинення вторгнення в Україну, у тому числі про можливі майбутні заходи безпеки для Києва
Росія дала зрозуміти США, що готова до переговорів щодо припинення вогню в Україні. Американські чиновники скептично ставляться до цих "сигналів". Фото - росЗМІ

Як повідомляє «Kreschatic», про це Bloomberg розповіли два джерела, близькі до Кремля. За їхніми словами, російська влада передала ці «сигнали» високопосадовцям у грудні 2023 року через посередника, якого співрозмовники агентства відмовилися назвати.

Джерела Bloomberg стверджують, що президент РФ Володимир Путін може розглянути можливість відмови від вимог про те, щоб Україна зберегла нейтральний статус і не вступала до НАТО, які Росія, серед іншого, використала для виправдання повномасштабного вторгнення. В обмін Москва наполягатиме на тому, щоб Київ визнав російський контроль над територіями, окупованими РФ останніми роками.

Представник Ради національної безпеки США Едрієнн Вотсон заявила, що її відомству невідомо про зміну в позиції Росії, про які пише Bloomberg.

Україна сама вирішуватиме, чи вестиме переговори з Росією, коли і як.

— сказала вона.

Представник Кремля Дмитро Пєсков заявив у коментарі агентству, що Путін неодноразово заявляв про готовність Росії до переговорів.

Ми сповнені рішучості досягти наших цілей. І вважали за краще б досягти їх дипломатичним шляхом. Але якщо ні, військова операція продовжуватиметься доти, доки ми їх не досягнемо.

— додав він.

Як зазначає Bloomberg, американські чиновники не знають про подібні пропозиції та не бачать ознак того, що Путін серйозно налаштований припинити бойові дії. Вони скептично сприйняли повідомлення про сигнали Росії, пише агентство.

ракетний обстріл
Зруйновані будівлі ринку після ракетного обстрілу в Харкові 23 січня. Фото – rbc.ua

Натяки на відкритість Росії до переговорів — хай навіть нещирі — можуть посіяти розкол серед союзників України, ізолювати Київ та підірвати зусилля президента Володимира Зеленського заручитися підтримкою його «формули миру», яка передбачає повне виведення російських військ з України.

– пише Bloomberg.

Російська влада неодноразово заявляла, що відкрита до мирних переговорів з Україною, але на своїх умовах. Москва звинувачувала Київ у тому, що це він не хоче обговорювати завершення війни. Влада України, у свою чергу, говорила, що має намір повернути всі захоплені РФ території країни.

Газета The New York Times повідомляла, що Володимир Путін, починаючи з вересня 2023 року, різними дипломатичними каналами подає сигнали, що готовий розпочати переговори про припинення вогню в Україні та заморозити бойові дії.

Володимир Зеленський, коментуючи публікацію NYT, заявив, що не бачить жодних фундаментальних кроків до миру з боку Росії. Він вважає, що РФ «подає сигнали» про бажання заморозити конфлікт тому, що їй потрібна пауза, щоб відновити сили і знову напасти на Україну.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що міністр оборони Італії заявив про необхідність переговорів щодо припинення війни в Україні

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *