Війна в Україні: головні новини станом на 702 день повномасштабного російського вторгнення

За підтвердженими даними російський список військовополонених на борту знищеного військового літака містить розбіжності і не відповідає дійсності. Фото - Слідчий комітет Росії

Росія і Україна продовжують розслідувати обставини катастрофи російського військово-транспортного літака в прикордонному Бєлгородському районі в середу

Як повідомляє «Kreschatic», Росія стверджує, що літак перевозив 65 українських військовополонених, яких мали обміняти, і що українські сили його збили. Українські офіційні особи в четвер прямо не заперечували факт збиття літака, але заявили, що не можуть підтвердити, що на борту літака були українські військові, які прямували на обмін полоненими. Уповноважений України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив Reuters, що в поширеному російськими ЗМІ списку пасажирів українських військовополонених є розбіжності. «У списку ми виявили громадян України, які вже були раніше обмінені», — сказав він.

Андрій Картаполов, який очолює комітет Держдуми Росії з оборони, заявив депутатам у четвер: «Українська сторона була офіційно попереджена, і за 15 хвилин до того, як літак увійшов у зону, їм була надана повна інформація». Речник військової розвідки України Андрій Юсов заявив, що Київ не отримував ні письмового, ні усного запиту від Росії на охорону повітряного простору в районі Бєлгорода, а два інших російські військово-транспортні літаки Ан-26 і Ан-72 одночасно були в повітряному просторі.

Московський суд ув’язнив Ігоря Гіркіна, відомого ультранаціоналістичного критика Володимира Путіна. Колишнього офіцера ФСБ Росії Гіркіна заарештували минулого літа у своїй квартирі та звинуватили у «закликах до екстремізму» після місяців публічної критики, в якій він звинувачував Путіна в тому, що він не веде війну в Україні з достатньою енергією.

гіркін
Ігор Гіркін. Фото – росЗМІ

26-річна Дар’я Трепова була ув’язнена на 27 років за доставку бомби, яка минулого року вибухнула в руках провоєнного військового блогера, убивши його на місці. Росіянка була засуджена судом Санкт-Петербурга за звинуваченнями, зокрема в тероризмі, у зв’язку зі смертю Владлена Татарського. Він був убитий бомбою, захованою всередині статуетки, яку Трепова піднесла йому в подарунок під час виступу в петербурзькому кафе.

Кілька великих українських державних організацій повідомили про кібератаки на їхні системи, в останній хвилі джерело, близьке до уряду, звинуватило російську розвідку. Українська державна енергетична компанія «Нафтогаз» заявила, що один з дата-центрів зазнав «масштабної кібератаки».

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАСЕ) у Страсбурзі одноголосно прийняла резолюцію про долю українських дітей, примусово переміщених і депортованих Росією. Вона закликає національні парламенти ухвалити резолюції, «які визнають ці злочини геноцидом», і просить міжнародне співтовариство співпрацювати з Україною для розшуку та репатріації зниклих дітей. Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі в березні 2023 року видав ордер на арешт Володимира Путіна за причетність до викрадення українських дітей.

Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс відвідав Київ, а Володимир Путін перебував у російському анклаві Балтійського моря Калінінграді, який межує з Литвою. У Кремлі заявили, що цей візит не був задуманим як повідомлення членам НАТО.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон відповів на те, що Віктор Орбан хоче більше переговорів між двома країнами щодо заявки Швеції на вступ до НАТО, запропонувавши зустрітися в Брюсселі. Орбан в свою чергу запросив провести дискусію в Будапешті. Спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер заявив, що немає термінових потреб у вирішенні ситуації, і що спроби опозиційних партій скликати екстрене засідання парламенту для обговорення, швидше за все, проваляться.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 701 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *