Угорщина не буде блокувати пакет допомоги Україні з бюджету ЄС – джерела

У понеділок Угорщина заявила про свою готовність до компромісу, який дозволить прийняти запропонований ЄС пакет допомоги Україні з бюджету блоку перед екстреним самітом у четвер
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», прем’єр-міністр Віктор Орбан активно критикував фінансову та військову підтримку Києва з боку ЄС і підтримував тісні зв’язки з Кремлем після повномасштабного вторгнення Росії в сусідню Україну в лютому 2022 року.

Раніше він заблокував перегляд бюджету ЄС, який включав допомогу Україні, що спонукало його лідерів придумати план Б і скликати екстрений саміт.

Однак у понеділок депутат Національних зборів Угорщини від партії Орбана заявив, що Угорщина відкрита для використання бюджету ЄС для запропонованого пакету допомоги Україні в 50 мільярдів євро, пише Reuters.

Балаж Орбан підтвердив на X, що Будапешт надіслав пропозицію до Брюсселя в суботу, демонструючи, що він відкритий для використання бюджету ЄС для пакету допомоги та випуску спільного боргу ЄС для його фінансування, якщо будуть додані інші «застереження».

ЄС
Фото – rbc.ua

У неділю Financial Times процитувала документ ЄС, у якому говориться, що блок готовий ввести обмеження для економіки Угорщини, якщо Будапешт заблокує допомогу на саміті цього тижня.

Документ, розроблений брюссельськими бюрократами, лише підтверджує те, що уряд Угорщини говорив протягом тривалого часу: доступ до фондів ЄС використовується для політичного шантажу з боку Брюсселя.

– заявив в свою чергу Янош Бока, міністр у справах ЄС Угорщини в ефірі X.

Високопоставлений чиновник Європейського Союзу спростував у понеділок інформацію, що країни-члени обговорювали фінансовий примус, щоб змусити Угорщину погодитися на фінансування України.

Документ, на який цитує Financial Times, був довідковою запискою, яка “не окреслює жодного конкретного плану”, – йдеться в заяві чиновника.

У випадку, якщо Угорщина не погодиться на початковий пакет допомоги, лідери ЄС запропонували обхідний шлях, який передбачає угоду між 26 членами та Україною, яка також позбавить Будапешта доступу до пов’язаних фондів ЄС.

Раніше ЄС вже призупинив виділення великої частини коштів для Угорщини через побоювання, що Будапешт завдав шкоди демократичним системам стримувань і противаг у країні. Наприкінці минулого року ЄС розблокував частину цих фондів, заявивши, що Будапешт здійснив реформу судової системи, але близько 20 мільярдів євро все ще залишаються замороженими.

Раніше в понеділок міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прибув до Західної України, щоб зустрітися з українським колегою для підготовки можливої зустрічі Орбана з президентом України Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Угорщина не зможе заблокувати пакет допомоги Україні: глава Єврокомісії зробила заяву

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *