Війна в Україні: головні новини станом на 706 день повномасштабного російського вторгнення

Зростає тиск на президента Угорщини Орбана, щоб він розблокував допомогу ЄС Україні
Глава ЄК обіцяє подолати блокування Угорщиною допомоги Україні. Фото - commission.europa.eu

Міністерство оборони Росії заявило в понеділок, що російські війська взяли під контроль село Табаївка в Харківській області України, але Україна це заперечує

Як повідомляє «Kreschatic», начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо заявив: «Це не відповідає дійсності. Біля цього населеного пункту точаться бої».

Державний секретар США Ентоні Блінкен попередив у понеділок, що успіхи України за два роки бойових дій будуть під сумнівом без нового фінансування США, в той час як голова НАТО відвідав Конгрес для лобіювання цього питання.

Європейський парламент розслідує твердження про те, що один із його членів шпигував на ФСБ Росії принаймні з 2004 року. Татьяна Жданок, євродепутат від Латвії, спростувала звинувачення, опубліковані російською газетою Insider, яка займається розслідуваннями, яка опублікувала цю історію разом з естонським Delfi. Латвійська Re:Baltica та шведська Expressen.

Татьяна Жданок
Татьяна Жданок, євродепутат від Латвії. Фото – delfi.lt

Видання опублікували інсайдерські електронні листи між Жданок та російськими офіцерами, які включали звіти про її роботу як європейського законодавця, включно з підтримкою прокремлівських настроїв. У березні 2022 року Жданок була одним із 13 євродепутатів із 705 у парламенті, які проголосували проти засудження війни Росії проти України.

Politico цитує офіційного представника Європейського парламенту, який сказав, що “розслідування було відкрито” щодо звинувачень, які сприйняли “дуже серйозно”. У відео у Facebook Жданок сказала: «Я ніколи не була пов’язана з КДБ… і не співпрацювала з жодними іншими спецслужбами».

Представники країн-членів ЄС зустрілися в понеділок увечері, щоб обговорити фінансування для України, оскільки на Віктора Орбана зростає тиск, щоб він погодився на це. Помічник Орбана сказав, що прем’єр-міністр Угорщини сказав, що він відкритий для запропонованого пакету допомоги на 50 мільярдів євро і надіслав пропозицію із «застереженнями» до Брюсселя. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто в понеділок на Заході України.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 705 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *