Війна в Україні: головні новини станом на 716 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, подякувавши йому за службу, але наголосивши на необхідності «оновлення» Збройних Сил
Зеленський змінив Залужного на посаді головкома. Фото - Прес-служба президента України

Звільнення Залужного було предметом обговорень в Україні та за кордоном вже більше тижня після того, як стало відомо, що президент попросив його піти у відставку.

Генерал-полковник Олександр Сирський, що замінив Залужного, керував успішною обороною Києва на початку війни, а також спланував та провів успішний контрнаступ в Харківській області пізніше в 2022 році.

Як повідомляє «Kreschatic», у четвер Сенат США схвалив пакет військової допомоги Україні та Ізраїлю, відновивши зусилля, які зупинилися через опозицію республіканців щодо більш комплексного законопроекту, який вони вимагали, але пізніше відмовилися. Через день після блокування заходу, який поєднав би жорсткі нові обмеження на кордоні з допомогою в безпеці Україні, Ізраїлю та іншим союзникам США, Сенат у четвер проголосував 67 голосами проти 32, щоб почати розгляд законопроекту про надзвичайну допомогу в розмірі 95 мільярдів доларів.

Дональд Туск, польський прем’єр-міністр, раніше вилив презирство на республіканців у Сенаті США, написавши, що «Рональд Рейган, який допоміг мільйонам із нас повернути нашу свободу та незалежність, напевно, сьогодні повертається в могилі. Ганьба!» Високопоставлені європейські чиновники заявили, що риторика Туска демонструє занепокоєння в регіоні.

Колишній держсекретар Хілларі Клінтон попередила, що припинення допомоги Україні означатиме втрату лідерства США та розпад НАТО. Вона виступала в Нью-Йорку на зустрічі, присвяченій плану майбутнього України після двох років війни. «Те, як ми реагуємо чи не реагуємо, незмірно вплине на стан глобального порядку 21 століття», – сказала Клінтон.

Начальник Національної гвардії США заявив, що США все ще можуть навчати українських пілотів на винищувачах F-16, незважаючи на те, що у військових закінчилися кошти для відправки додаткової зброї та допомоги Києву.

Еквадор відправить свою стару російську військову техніку до США, щоб її можна було передати Україні. Планується, що Еквадор направить до США шість російських військових гелікоптерів, ракетні установки далекого радіусу дії та системи ППО. В обмін Еквадор отримає сучасну зброю для протистояння наркогрупуванням.

Україна і Росія в четвер обмінялися по 100 військовополоненими. Володимир Зеленський зазначив, що більшість із них були захисниками Маріуполя.

обмін полоненими
Фото – president.gov.ua

Володимир Путін заявив в інтерв’ю, опублікованому в четвер, що Росія буде боротися за свої інтереси, але не зацікавлена в поширенні своєї війни в Україні на інші країни, такі як Польща та Латвія. Путін зробив цей коментар під час більш ніж двогодинного інтерв’ю з Такером Карлсоном, його першого інтерв’ю з іноземним кореспондентом після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Путін говорив російською, а його слова дублювали англійською.

Путін витратив більше 30 хвилин, розповідаючи вигадану історію Росії, Литви, Польщі та України, у своєму монолозі, який охопив період від правління Ярослава Мудрого та включав критику зовнішньої політики Леніна. Коли спантеличений Карлсон нарешті втягнув Путіна в 21 століття, російський президент звинуватив США та інші західні країни в затягуванні війни в Україні.

Міністерство фінансів США наклало санкції на три організації, що базуються в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) і одну, зареєстровану в Ліберії, за порушення обмеження ціни на російську нафту коаліцією західних країн. Міністерство фінансів також повідомило, що вжило заходів щодо заборони імпорту певних категорій алмазів, видобутих у Росії.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 715 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *