Євросоюз багато обіцяє, але мало дає – нове дослідження Кільського інституту про військову допомогу Україні

Згідно з оцінками німецької дослідницької групи, Україні потрібно буде отримати вдвічі більшу військову підтримку від Європейського Союзу, щоб подолати розрив, якщо допомога США залишиться в глухому куті
Країни ЄС повинні подвоїти військову допомогу Україні, в той час як додаткове фінансування залишається на розгляді Конгресу. Фото - hromadske.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, майбутнє військової допомоги з боку Вашингтона залишається вкрай невизначеним, залишаючи підтримку з боку ЄС єдиним основним варіантом для Києва в його боротьбі з широкомасштабним вторгненням Росії, згідно з останнім звітом Ukraine Support Tracker від Kiel Institute.

У доповіді також зазначено «великий розрив між обіцяною та фактичною допомогою» від ЄС та його держав-членів.

Звіт надійшов у той час, коли президент України Володимир Зеленський готується до зустрічі з лідерами Німеччини та Франції в п’ятницю на тлі боротьби за фінансування у Вашингтоні. Він також виступить на Мюнхенській конференції з безпеки в суботу та проведе низку двосторонніх зустрічей на полях цієї зустрічі.

Останні залишки коштів для військової допомоги США були вичерпані до кінця 2023 року. Хоча цього тижня Сенат США схвалив додаткове фінансування для України, законодавство стикається з величезними перешкодами в контрольованій республіканцями Палаті представників.

військова допомога
Фото – censor.net

Оскільки російське вторгнення в Україну наближається до третього року, нова обіцяна військова допомога склала 9,8 мільярда євро у період з 1 листопада по 15 січня, порівняно з 27 мільярдами євро за той самий період минулого року, включаючи близько 21 мільярда євро від США, згідно з підрахунками дослідників.

Поточна допомога продовжує надаватися кількома великими донорами, включаючи Північні країни, Німеччину та Великобританію, тоді як більшість колишніх спонсорів обіцяли мало або нічого нового.

Це виклик, але, зрештою, питання політичної волі. Країни ЄС є одними з найбагатших у світі, і поки вони не витратили навіть 1% від свого ВВП 2021 року на підтримку України.

– сказав Крістоф Требеш, науковий директор Кільського інституту.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Україна розробляє план дій для збереження надходження коштів від МВФ, якщо допомога США зупиниться

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *