Війна в Україні: головні новини станом на 729 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Путін продовжує намагатися домінувати в Україні через два роки після початку повномасштабного вторгнення, яке спричинило понад півмільйона жертв, заявили західні офіційні особи у новій оцінці війни
ЄС затвердив пакет санкцій проти країн, які допомагають Москві. Фото - ukr.net

Однак, як повідомляє «Kreschatic», вони не вважають, що у Путіна є чітка середньострокова стратегія, додали чиновники. «Ми не віримо, що Росія має значущий план, окрім продовження бойових дій в очікуванні того, що кількість російської живої сили та техніки врешті-решт матиме вплив», — сказали вони. Офіційні особи також заявили, що вони вважають, що «санкції сильно б’ють по російському військовому комплексу», викликаючи серйозні затримки та вищі витрати, оскільки Москва намагається впоратися з нестачею західних компонентів.

ЄС у середу схвалив 13-й пакет санкцій проти Росії. Новий пакет, який буде офіційно затверджений до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого, передбачає додавання до списку санкцій майже 200 юридичних та фізичних осіб. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що угода ще більше скоротить «доступ Росії до безпілотників». «Ми повинні продовжувати принижувати військову машину Путіна», — написала вона на X.

Дипломати повідомили, що три компанії з материкового Китаю були додані до списку компаній, з якими компаніям ЄС заборонено працювати. Ці компанії – перші з материкового Китаю, які потрапили під дію цих заходів – були звинувачені в причетності до постачання важливих військових технологій до Росії. Фірми з Туреччини та Індії також були включені, оскільки ЄС все частіше націлюється на треті країни за те, що вони допомагають Москві обійти санкції. За словами дипломатів, ЄС також заморозив активи та заборонив видачу віз міністру оборони Північної Кореї Кан Сунь Наму за постачання балістичних ракет до Москви.

Шість джерел повідомили Reuters, що Іран надав Росії велику кількість балістичних ракет класу «земля-земля», що поглиблює військову співпрацю між двома країнами, щодо яких США ввели санкції. Міністерство оборони Ірану та Революційна гвардія – елітні сили, які контролюють іранську програму балістичних ракет – відмовилися коментувати повідомлення Reuters. Міністерство оборони Росії також не відповіло на запит про коментар.

Zolfaghar
Фото – rbc.ua

Генеральний секретар НАТО Єнс Столенберг заявив, що вважає найкращим способом вшанування пам’яті Олексія Навального забезпечити поразку Росії в Україні. У розмові з Радіо Вільна Європа Столенберг сказав: «Я глибоко переконаний, що найкращий спосіб вшанувати пам’ять Олексія Навального — це зробити так, щоб президент Путін не переміг на полі бою, а перемогла Україна».

Урсула фон дер Ляєн виключила можливість співпраці з «друзями» Володимира Путіна в наступному парламенті ЄС. «Я хочу працювати з тими, хто захищає наші цінності від друзів Путіна», – сказала фон дер Ляєн.

Вдомий провоєнний російський блогер Андрій Морозов покінчив життя самогубством після публікації посту, у якому він стверджував, що російська армія втратила 16 000 солдатів під час захоплення Авдіївки.

Українські військові в середу заперечили, що втратили Кринки, свій плацдарм на окупованому Росією боці річки Дніпро, через день після того, як міністр оборони Росії заявив, що цей район був захоплений. Сергій Шойгу повідомив Путіну у вівторок, що Кринки були «очищені» від українських сил.

Лише 10% європейців вірять, що Україна може перемогти Росію, хоча підтримка України серед європейців залишається широкою, згідно з опитуванням у всьому ЄС, і певна форма «компромісного врегулювання» вважається найбільш імовірною кінцевою точкою.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, ключовий соратник Дональда Трампа, потрапив до списку «терористів і екстремістів», який веде Держфінмоніторинг Росії. Державне інформаційне агентство ТАСС першим повідомило про крок Росфінмоніторингу, який дозволяє владі заморожувати російські банківські рахунки, хоча у випадку Грема він, ймовірно, буде переважно символічним.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 728 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *