Війна в Україні: головні новини станом на 730 день повномасштабного російського вторгнення

Сьогодні США збираються оприлюднити сотні нових санкцій, в основному спрямованих проти «воєнної машини» Володимира Путіна, повідомила заступник держсекретаря Вікторія Нуланд напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого
США готуються оприлюднити сотні санкцій проти російської «воєнної машини». Фото - Державний департамент США

Як повідомляє «Kreschatic», подальші санкції також будуть запроваджені у відповідь на смерть російського опозиціонера Олексія Навального після ув’язнення Кремлем, а також для усунення прогалин у існуючих санкціях.

Президент США Джо Байден заявив, що зустрічався з дружиною та донькою Навального. У розмові з журналістами після цього він сказав: «Завтра ми оголосимо санкції проти Путіна, відповідального за його смерть. Ми не здаємося». У Білому домі заявили, що санкції будуть введені у відповідь на «смерть Олексія, репресії та агресію Росії, а також її жорстоку та незаконну війну в Україні».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав реакцію Заходу на смерть Навального «істерикою» і заявив, що західні країни не мають права втручатися у справи Росії.

Президент Володимир Зеленський закликав Конгрес США схвалити додаткову допомогу Києву, заявивши в інтерв’ю, яке вийшло в ефір у четвер, що невиконання цього коштуватиме життя українцям. Законодавці-республіканці в Палаті представників затримали затвердження нової допомоги Україні на 60 мільярдів доларів, і Зеленський закликав до дій під час інтерв’ю Fox News – улюбленому каналу консерваторів США. «Чи виживе Україна без підтримки Конгресу? Звичайно. Але не всі ми», – сказав він в інтерв’ю біля лінії фронту в Україні. Український лідер також попередив, що ціна допомоги Києву зараз набагато нижча за потенційну ціну протистояння з Путіним пізніше, якщо він досягне успіху в Україні.

Володимир Зеленський під час інтерв`ю. Фото – foxnews.com

Міжнародний валютний фонд і уряд України досягли домовленості на рівні персоналу, що відкриває шлях для виділення близько 880 мільйонів доларів після схвалення правлінням МВФ, повідомили у фонді. Угода була досягнута після шести днів зустрічей між українськими офіційними особами та співробітниками МВФ у Варшаві в рамках третього перегляду чотирирічної програми розширеного фінансування України на 15,6 млрд доларів. МВФ заявив, що прогрес України в програмі «загалом відповідає плану», і що її економіка продемонструвала потужне зростання, зниження інфляції та зміцнення резервів у 2023 році, хоча прогноз на 2024 рік залишається дуже невизначеним.

Велика Британія додала 50 нових організацій до списку санкцій проти Росії, а міністр закордонних справ Девід Кемерон заявив, що «наші санкції позбавляють Путіна ресурсів, які йому відчайдушно потрібні для фінансування його важкої війни». Уряд стверджує, що цілями санкцій є люди та підприємства, які постачають боєприпаси, такі як системи запуску ракет, ракети та вибухівку.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що Великобританія надішле Україні ще 200 протитанкових ракет. Також він додав, що Великобританія навчатиме більше українських військ разом з іншими союзниками: «Разом ми навчимо ще 10 000 у першій половині 2024 року».

Байден підтримав прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте як наступного голову НАТО, повідомив Reuters офіційний представник США. Чиновник сказав: «Президент Байден рішуче підтримує кандидатуру прем’єр-міністра Рютте на посаду наступного генерального секретаря НАТО». Рютте змінить нинішнього голову НАТО Єнса Столтенберга, громадянина Норвегії.

Путін назвав «грубими» коментарі Байдена, в яких американський президент назвав російського лідера «божевільним сучим сином». У четвер, після польоту на борту стратегічного бомбардувальника, здатного нести ядерні боєголовки, Путін погодився з припущенням репортера, що це зауваження було грубим, тоді як речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що зауваження були «ймовірно, якоюсь спробою виглядати як голлівудський ковбой».

Мати Олексія Навального Людмила Навальна заявила, що їй показали тіло сина. Навальна звинуватила російських слідчих у «шантажі» її щодо похорону її сина, стверджуючи, що вони намагаються змусити її провести приватну церемонію поховання без присутніх. Вона процитувала слова одного зі слідчих: «Час не на вашому боці, трупи розкладаються».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 729 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version