Війна в Україні: головні новини станом на 731 день повномасштабного російського вторгнення

Українські війська збили російський літак-розвідник у п'ятницю, повідомив командувач ВПС. Генерал Микола Олещук подякував військовій розвідці України за допомогу у збитті літака раннього попередження та управління А-50
Українські військові збили ще один російський літак-розвідник А-50. Фото – скріншот відео

Українські ЗМІ оприлюднили кадри, на яких видно потужну пожежу, яка спалахнула під час падіння літака в Краснодарському краї на східному узбережжі Азовського моря. Російські військові не дали коментарів, але представники служби надзвичайних ситуацій у Краснодарському краї заявили, що в цьому районі впав літак, не ідентифікуючи його. Декілька російських військових блогерів підтвердили втрату літака. Це вже другий подібний літак, збитий Україною трохи більше ніж за місяць.

Як повідомляє «Kreschatic», сьогодні Україна відзначає два роки з моменту повномасштабного вторгнення Росії, вступивши в новий рік війни, ослаблена браком західної допомоги та боєприпасів, у той час як Росія підбадьорена новими здобутками. Президент Володимир Зеленський у п’ятницю заявив, що рішення щодо поставок зброї мають бути «пріоритетними». Але загальна картина для Києва залишається невизначеною через блокування Конгресом США життєво важливих 60 мільярдів доларів пакету допомоги та затримки обіцяних європейських поставок.

Російські безпілотники в п’ятницю другу ніч поспіль атакували Одесу, вдаривши по житловому будинку. Одна людина загинула і троє отримали поранення, повідомив губернатор області. Загалом за добу в різних регіонах України загинули шість людей, 12 отримали поранення. Губернатор Одеської області Олег Кіпер повідомив у Telegram, що в місті з-під завалів дістали тіло чоловіка. Трьох людей доправили до лікарні з важкими травмами.

США та ЄС у п’ятницю запровадили сотні нових санкцій проти Росії у зв’язку з другою річницею війни та смертю критика Кремля Олексія Навального в арктичній виправній колонії минулого тижня. Вашингтон запровадив близько 600 нових санкцій проти Росії та її військової машини в рамках найбільшого раунду санкцій з моменту вторгнення Москви. ЄС додав санкції проти кількох іноземних компаній, а також проти десятків російських посадовців, у тому числі членів судової системи та місцевих політиків.

Канада оголосила про додаткові санкції проти 10 осіб і 153 організацій через «незаконне і невиправдане вторгнення Росії».

Під час несподіваного візиту в Україну для зустрічі з Зеленським лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер прямо кинув спікеру Палати представників Майку Джонсону виклик розглянути пакет національної безпеки на суму 95 мільярдів доларів, який включає допомогу Україні. У п’ятницю у Львові Шумер заявив, що «вага історії» лежить на плечах Джонсона. Шумер і ще чотири сенатори-демократи зустрілися із Зеленським та іншими посадовцями.

зеленський
У Львові Президент зустрівся з делегацією Сенату Конгресу США. Фото – president.gov.ua

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, виступаючи в Нью-Йорку, заявив, що підтримка України «в основному стосується безпеки США» в прямому заклику до американських політиків прийняти законопроект про допомогу, який стикається з важкою боротьбою в Конгресі.

Швейцарія планує провести мирну конференцію по Україні «до літа». Виступаючи на Генасамблеї ООН у п’ятницю, міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив: «На прохання України ми маємо намір організувати до літа конференцію високого рівня щодо миру в Україні».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 730 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *