Війна в Україні: головні новини станом на 736 день повномасштабного російського вторгнення

Після коментарів канцлера Німеччини Олафа Шольца про можливу причетність Великої Британії та Франції до вибору російських цілей, уряд Великобританії заявив у середу, що те, як Україна використовує передані крилаті ракети, є «справою збройних сил України»
У Великобританії заявили, що Україна сама вирішує, як використовувати отримані крилаті ракети. Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic», міністерство закордонних справ України в середу застерегло від будь-якого втручання з боку Росії в сусідній сепаратистський регіон Молдови Придністров’я, лідери сепаратистів якого нібито звернулися до Москви за «захистом» – такий самий спосіб раніше використовувала Росія, щоб виправдати вторгнення в інші країни.

Уряд Молдови назвав запит придністровських сепаратистів пропагандистським заходом. Придністров’я – переважно російськомовний регіон, який юридично входить до складу Молдови. У лютому 2022 року незадовго до початку повномасштабного вторгненню в Україну, підтримувані Росією бойовики в Україні також попросили «захисту» Москви.

Президент України Володимир Зеленський на саміті країн Південно-Східної Європи в столиці Албанії Тирані висунув ідею спільного виробництва зброї. Зеленський запропонував провести українсько-балканський оборонний форум у Києві чи балканській столиці, подібно до ініціатив, проведених минулого року з британськими та американськими збройовими компаніями. У спільній декларації, підписаній 10 країнами на саміті, говориться, що їхні лідери готові взяти участь у мирному саміті під керівництвом України у Швейцарії цієї весни, щоб обговорити бачення миру Зеленським.

Албанія, Болгарія, Північна Македонія, Чорногорія та Румунія, які є членами НАТО, приєдналися до західних санкцій проти Росії та відправляють Україні зброю та обладнання. У деяких частинах Балкан, що залишилися від колишньої Югославії, є великі збройові підприємства. Сербія не запровадила санкцій проти Росії, і ні Белград, ні Київ не визнають незалежність Косово, албанського анклаву, який заявляє про незалежність, підтримує Україну та прагне до членства в ЄС і НАТО.

зеленський
Саміт країн Південно-Східної Європи. Фото – president.gov.ua

ЄС повинен розглянути можливість використання прибутків від заморожених російських активів для закупівлі військових товарів для України, заявила в середу президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Японія підтримала цю ідею, заявивши, що пропозиції ЄС мають підґрунтя в міжнародному праві.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його уряд розглядає «тимчасове» закриття кордону з Україною для товарів на тлі напруженості через дешеве українське зерно. «Ми говоримо з українською стороною про тимчасове закриття кордону, припинення взагалі торгівлі». Проте віце-прем’єр-міністр України Олександр Кубраков заявив: «Україна не збирається закривати кордони з Польщею. Ніхто з української сторони про це не веде переговорів. Наш народ бореться за своє існування у війні з російським агресором. Для нас стабільний кордон – це питання виживання».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відвідає дипломатичний форум у Туреччині в п’ятницю, повідомили уряди країн. Речник російського МЗС Марія Захарова повідомила, що Лавров зустрінеться з турецьким колегою Хаканом Фіданом.

Суд на півдні Росії ув’язнив українця на 11 років і шість місяців після того, як засудив його за шпигунство за спробу закупити секретні компоненти ракет для України, повідомили російські інформаційні агентства в середу.

Спецпредставник Китаю в Євразії Лі Хуей цього тижня відвідає Росію, Україну та штаб-квартиру ЄС для переговорів. Ця поїздка стане «другим раундом човникової дипломатії з пошуку політичного врегулювання української кризи», йдеться в заяві міністерства закордонних справ Китаю, додавши, що Лі також відвідає Францію, Німеччину та Польщу.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 735 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *