Росія 22 березня здійснила масований обстріл енергетичної інфраструктури України: що відомо про наслідки атаки

Російська армія здійснила масований ракетний удар по Україні. У ніч на 22 березня повітряна тривога оголошувалась по всій території країни
Удар завдано по греблі ДніпроГЕС, Харків залишився без світла. Фото - РБК-Україна/Telegram

Як повідомляє «Kreschatic», міністр енергетики Герман Галущенко назвав російський масований ракетний удар наймасштабнішою атакою на українську енергетику останнім часом. “Мета – не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, викликати масштабний збій у роботі енергосистеми країни”, – написав міністр у фейсбуці. За словами міністра, є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії у різних галузях. У низці регіонів спостерігаються перебої з електрикою.

масований ракетний удар
Фото – Іван Федоров/Telegram

Глава «Укренерго» Володимир Кудрицький назвав атаку на енергосистему найбільшою з початку повномасштабної війни. За його словами, атака характеризується тим, що було застосовано комбіновані засоби ураження. Удари були завдані по різним регіонам України, тепловим та гідроелектростанціям, а також магістральним підстанціям, керованими «Укренерго».

У Харкові військові РФ завдали понад 15 ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури ракетами С-300/Х-22, повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов. Місто практично повністю залишилося без електрики та водопостачання.

У Запоріжжі російські військові завдали 12 ракетних ударів. Як мінімум одна людина загинула і вісім отримали поранення внаслідок російського удару по Запоріжжю, заявив Іван Федоров. Пізніше він повідомив про ще двох зниклих безвісти. За словами чиновника, війська РФ цілилися по критичній інфраструктурі, але потрапили лише до цивільних об’єктів.

масований ракетний удар
Наслідки 2-х ворожих ракетних ударів по одній з вулиць Запоріжжя. Фото – Іван Федоров/Telegram

Також на межі відключення опинилася Запорізька АЕС – під час атаки відключилася зовнішня повітряна лінія електропередач «Дніпровська», яка об’єднує окуповану АЕС із об’єднаною енергосистемою України.

У Кривому Розі Дніпропетровської області внаслідок комбінованої атаки дронами та ракетами пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури, повідомив мер міста Олександр Вілкул. У місті запроваджуються графіки аварійних відключень. Лікарні та інші об’єкти інфраструктури, де це можливо, переходять працювати від генераторів.

«Пошкоджено енергетичні об’єкти у Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському та Кам’янському районах. Від вибухової хвилі розбиті вікна у будинках. Є перебої зі світлом та водопостачанням. Буде запроваджено графіки відключень», — заявив голова військової адміністрації Дніпропетровської області Сергій Лисак.

ракетний обстріл
На Дніпропетровщині від вибухової хвилі побиті вікна в будинках. Є перебої зі світлом та водопостачанням. Фото – Сергій Лисак/Telegram

Російська ракета влучила в тролейбус, який їхав дамбою Дніпровської ГЕС, заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, у тролейбусі були мирні люди, які їхали працювати. Андрющенко опублікував фото наслідків удару. Рух у районі ГЕС зупинено.

ракетний обстріл
Російска ракета влучила в тролейбус, що рухався через дамбу. Фото – Андрющенко Time

Згідно з повідомленням «Укргідроенерго», масований ракетний удар було також спрямовано по гідроспорудах і греблі ДніпроГЕС. На станції почалася пожежа. «Загрози прориву немає. Ситуація на дамбі станції контрольована», – заявили у відомстві.

ракетний обстріл
Гребля ДніпроГЕС. Фото – РБК-Україна/Telegram

У Сумській області внаслідок ударів по об’єктах енергосистеми запроваджено графіки аварійних відключень у населених пунктах Сумського, Конотопського та Шосткинського районів.

Влучання в об’єкти критичної інфраструктури також зафіксовано у Вінницькій, Львівській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській областях.

У Хмельницькому після російського удару пошкоджено об’єкти інфраструктури та житлові будинки, є загиблі та постраждалі серед мирних жителів, повідомляє мер міста Олександр Симчишин. МВС України також повідомляє про двох загиблих у Хмельницькому.

На Полтавщині уламками ракет пошкоджено покрівлі трьох приватних будинків у Миргородському районі, постраждалих немає. У регіоні застосовано превентивні відключення підстанцій та запроваджено графік аварійних відключень.

Аварійні відключення світла для підтримки балансу в енергосистемі України також запроваджуються у Кіровоградській області. Пошкоджень та відключень об’єктів критичної інфраструктури в регіоні не зафіксовано.

Володимир Зеленський заявив, що за ніч російські війська випустили по українським регіонам понад 60 безпілотників і близько 90 ракет різних типів.

«Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус. Росія воює проти звичайного життя людей», – написав президент України у телеграмі.

У російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій державі. У «шахедів» немає нерішучості, як у деяких політиків. Важливо розуміти ціну затримок і відкладених рішень. Системи «Петріот» повинні захищати Харків і Запоріжжя, потрібна ППО, щоб захистити людей, інфраструктуру, будинки та греблі. Партнери точно знають, що необхідно. Точно можуть підтримати. Потрібні ці рішення. Життя має бути захищене від цих нелюдей з Москви.

За даними Генштабу ЗСУ, за ніч українські військові збили 92 повітряні цілі — 55 дронів та 37 ракет.

Загалом російська армія здійснила масований ракетний удар по Україні з використанням 151 засобу повітряного нападу:

  • 63 безпілотники типу «Шахед-136/131»;
  • 12 балістичних ракет “Іскандер-М”;
  • 40 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 5 крилатих ракет Х-22;
  • 7 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинжал»;
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59;
  • 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400.

Українські засоби ППО збили 55 дронів, 35 крилатих ракет Х-101/Х-555 та дві керовані авіаційні ракети Х-59.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Путін погрожує почати обстріли цивільних об’єктів України

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *