Війна в Україні: головні новини станом на 760 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Путін намагається перекласти провину за бійню в московському концертному залі на Україну, заявив Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що Путін намагається придумати, як звинуватити Київ у теракті в Підмосков`ї. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», російський президент стверджував без доказів, що Україна співпрацювала з підозрюваними в тероризмі, які вбили щонайменше 133 людини в ніч на п’ятницю, і що четверо заарештованих бойовиків нібито планували втекти в Україну. У суботу Зеленський заявив, що було «абсолютно передбачувано», що Путін мовчав протягом 24 годин, перш ніж спробувати прив’язати теракт до України. Київ заперечує свою причетність до нападу, відповідальність за який взяло на себе угруповання «Ісламська держава».

Столиця України та Львівщина зазнали масованої російської повітряної атаки вранці в неділю. Голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко заявив, що ракети летіли на Київ групами під час третьої передсвітанкової атаки за чотири дні. За його словами, за попередніми даними, втрат і руйнувань немає, а протиповітряна оборона міста вразила близько десятка ракет.

У Львові міський голова Андрій Садовий повідомив, що по області було випущено близько 20 ракет і сім безпілотників іранського виробництва Shahed. Вони були націлені на об’єкти критичної інфраструктури.

Збройні сили Польщі заявили про активацію авіації через «інтенсивну діяльність дальньої авіації Російської Федерації сьогодні вночі» та ракетні обстріли в Україні. Пізніше повідомлялося, що російська ракета порушила повітряний простір Польщі.

війна в Україні
Фото – Telegram

Російські військові заявили, що в суботу захопили українське село Іванівське – на захід від Бахмута, зруйнованого міста, захопленого 10 місяців тому. Останніми тижнями російські війська взяли під контроль низку прифронтових населених пунктів, оскільки українські сили відчувають нестачу військ і боєприпасів.

Атака безпілотника на Самарську область спричинила пожежу на великому нафтопереробному заводі, черговому в серії ударів по енергетичній промисловості Росії. Губернатор Бєлгорода В’ячеслав Гладков заявив, що в результаті ударів безпілотників і авіації постраждали два райони області, а також місто Бєлгород.

У суботу Росія заявила, що відбила атаку українських ракет по анексованому місту Севастополь у Криму. Але пізніше губернатор Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що осколки ракети вбили 65-річного жителя і ще четверо людей отримали поранення, назвавши це «наймасштабнішим нападом за останній час».

Енергетики в Україні все ще відновлювали постачання електроенергії деяким споживачам через день після найбільшого нападу Москви на енергосистему країни за час, який триває війна в Україні. У Telegram Зеленський повідомив, що в більшості постраждалих регіонів відновлено «технічну можливість електропостачання», але на сході Харківської області ситуація залишається складною.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 759 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *