Україна отримала транш у розмірі 1,5 мільярда доларів за програмою Світового банку

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив у п’ятницю, що Україна отримала транш фінансування у розмірі 1,5 мільярда доларів за програмою Світового банку, яка допомагає фінансувати бюджет та соціальні витрати, захищаючись від російського вторгнення
Денис Шмигаль повідомив, що Україна отримала транш фінансування за програмою Світового банку. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», Україна залежить від фінансової допомоги своїх західних партнерів, але зовнішнє фінансування скоротилося за перші два місяці цього року, а пакет допомоги США блокується республіканцями в Конгресі протягом кількох місяців.

У березні Києву вдалося залучити близько $9 млрд загального зовнішнього фінансування, додали в Мінфіні. Серед донорів були Європейський Союз, Канада, Японія, Міжнародний валютний фонд і Великобританія.

За словами Шмигаля, новий блок допомоги Світового банку профінансували Британія та Японія.

984 мільйони доларів надходять з Японії та 516 мільйонів доларів з Великої Британії. Кошти підуть на покриття витрат бюджету на соціальні та гуманітарні потреби та реконструкцію.

написав він на X.

світовий банк
Логотип Світового банку. Фото – Reuters

Раніше в березні Україна отримала перший транш допомоги в розмірі 4,5 мільярда євро у рамках програми перехідного фінансування Європейського Союзу.

Київ витрачає більшу частину власних доходів на фінансування своїх оборонних зусиль після російського вторгнення в лютому 2022 року, через що Україна сильно залежить від фінансування західних партнерів для покриття своїх соціальних витрат.

У 2024 році зовнішнє фінансування сягнуло $10,2 млрд, а з початку повномасштабної війни – $83,8 млрд. Міжнародна допомога спрямована на фінансування першочергових соціальних видатків державного бюджету України.

– додали в міністерстві фінансів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Україна розробляє план дій для збереження надходження коштів від МВФ, якщо допомога США зупиниться

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати