Війна в Україні: головні новини станом на 766 день повномасштабного російського вторгнення

Якщо Україна не отримає обіцяну військову допомогу США, заблоковану суперечками в Конгресі, її сили будуть змушені відступати «дрібними кроками», заявив Володимир Зеленський
Затримка допомоги США може змусити українські війська відступати крок за кроком, попереджає Зеленський. Фото - WP

«Якщо немає підтримки США, це означає, що у нас немає ні протиповітряної оборони, ні ракет Patriot, ні засобів радіоелектронної боротьби, ні 155-міліметрових артилерійських снарядів», – сказав президент України Washington Post. «Це означає, що ми будемо повертатися назад, відступати крок за кроком, маленькими кроками. Ми намагаємося знайти спосіб не відступати».

Як повідомляє «Kreschatic», військово-повітряні сили України заявили в суботу, що Росія за ніч випустила чотири ракети по східній Україні, а також 12 безпілотників по всій країні. Зазначається, що дев’ять безпілотників було збито в чотирьох регіонах.

Попередньої ночі російські ракети та безпілотники обстріляли теплові та гідроелектростанції в центральній і західній Україні. Канівська ГЕС була серед цілей разом із Дністровською, розташованою на річці Дністер, що протікає через сусідню Молдову, сказав Зеленський. Москва «хоче повторити екологічну катастрофу в Херсонській області. Але зараз під загрозою не лише Україна, а й Молдова», – зазначив він у Telegram.

Прем’єр-міністр Польщі заявив, що Європа вступає в «передвоєнну» еру, попередивши, що континент не готовий, і закликав європейські країни збільшити інвестиції в оборону. В інтерв’ю європейським газетам, яке повідомляє BBC, Дональд Туск сказав: «Я не хочу нікого лякати, але війна більше не є поняттям з минулого. Це реально, і це почалося більше двох років тому». Його коментарі прозвучали через кілька днів після того, як російська ракета ненадовго порушила повітряний простір Польщі під час атаки на Україну, що змусило Варшаву привести свої сили в режим підвищеної готовності.

Співробітники російських спецслужб заявили, що затримали трьох вихідців із «середньоазіатської країни», які готували напад на півдні РФ, повідомляють російські інформаційні агентства. Трійця “планувала вчинити теракт шляхом підриву пристрою в громадському місці в Ставропольському краї”, повідомила Федеральна служба безпеки (ФСБ) у п’ятницю. Російське телебачення показало кадри кількох чоловіків, притиснутих до землі агентами ФСБ.

Росія в шість разів перевершує українські сили на передовій, спричиняючи втрати військ і позицій, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у рідкісному інтерв’ю, опублікованому в п’ятницю. Він також сказав, що українським військовим знадобиться мобілізувати менше людей, ніж очікувалося спочатку, щоб відбити вторгнення Росії. У грудні Зеленський заявив, що військові запропонували мобілізувати ще до 500 тисяч українців до збройних сил, оскільки Росія посилила атаки вздовж лінії фронту протяжністю 1000 км, але Сирський сказав в інтерв’ю українським ЗМІ, опублікованому в п’ятницю, що цифра була «суттєво зменшена» після перегляду ресурсів.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна отримала транш фінансування в розмірі 1,5 мільярда доларів (1,2 мільярда фунтів стерлінгів) за програмою Світового банку, яка допомагає фінансувати бюджет і соціальні витрати під час війни.

світовий банк
Логотип Світового банку. Фото – Reuters

Член НАТО Румунія заявила, що знайшла фрагменти того, що схоже було на безпілотник, на фермі поблизу річки Дунай і кордону з Україною.

Зеленський задекларував, що його дохід за 2022 рік зріс до 12,42 млн гривень з 3,7 млн гривень минулого року, при цьому збільшення пов’язане з покращенням збору орендної плати та продажем деяких державних облігацій. Більшість доходів Зеленського та його сім’ї становила його зарплата, банківські відсотки та орендна плата за нерухомість, йдеться на сайті президента. Зеленський закликав державних службовців розкривати свої доходи в рамках зусиль щодо підвищення прозорості.

Російська прокуратура звернулася до Міністерства юстиції з проханням розглянути можливість визнання Алли Пугачової, королеви радянської поп-музики, «іноземним агентом», що офіційно визначить найвідомішу зірку Росії ворогом Кремля. Пугачова раніше висловила обурення війною в Україні.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 765 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *