Війна в Україні: головні новини станом на 768 день повномасштабного російського вторгнення

Перший дипломат Франції заявив, що Китай повинен чітко говорити з Росією щодо її війни в Україні
Франція просить Китай чітко говорити з Росією про війну. Фото - censor.net

Ми очікуємо, що Китай надішле дуже чіткі повідомлення Росії. Ми переконані, що без переговорів з українцями не буде міцного миру. Не буде безпеки для європейців, якщо не буде миру відповідно до міжнародного права.

– сказав міністр закордонних справ Еммануеля Макрона Стефан Сежурне після зустрічі зі своїм китайським колегою Ван І в Пекіні.

Як повідомляє «Kreschatic», за словами місцевих чиновників у неділю, російські атаки вбили щонайменше трьох людей у різних регіонах східної України, і ще двох у Львівській області, далеко від лінії фронту. У центрі Харкова ввечері було завдано удару по цивільних об’єктах, повідомив губернатор області Олег Синєгубов. Регіональні ЗМІ повідомили, що бомби були скинуті на різні райони регіону. Про постраждалих не повідомляється. Раніше в неділю внаслідок потужного обстрілу в місті Борова на південний схід від Харкова загинув чоловік, повідомила місцева прокуратура.

Російські війська у неділю 39 разів бомбили прикордонні території та населені пункти Сумської області, повідомили в українській місцевій обласній військовій адміністрації. Було зафіксовано 157 вибухів боєприпасів, у тому числі артилерійських снарядів, мінометів, безпілотних літальних апаратів, скинутих безпілотниками мін і гранат, а також ракет, випущених з вертольотів.

«Наш дух не здається», – зазначив президент України Володимир Зеленський у Великодньому посланні. «Немає ночі чи дня, коли б російський терор не намагався зламати наші життя», – написав Зеленський українцям у соцмережах після ракетних ударів Росії.

Фото – president.gov.ua

Зеленський був у Бучі в неділю разом із прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та кількома іноземними послами, щоб відзначити два роки з моменту звільнення міста та прилеглих районів від жорстокої місячної окупації Росією на початку війни. Український лідер встановив лампадку біля міської стіни пам’яті, на якій вказані імена 509 впізнаних мирних жителів із числа загиблих під час окупації Бучі.

Франція поставить Україні сотні одиниць старої бронетехніки та нових ракет класу «земля-повітря». Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив французькій газеті, що президент Еммануель Макрон попросив його підготувати новий пакет допомоги, який включатиме старе, але все ще функціональне обладнання, а також нові ракети.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 767 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version