Війна в Україні: головні новини станом на 770 день повномасштабного російського вторгнення

Міністри закордонних справ країн НАТО зустрінуться в середу, щоб обговорити, як забезпечити військову підтримку України на довгостроковій основі, включно з пропозицією щодо п’ятирічного фонду в розмірі 100 мільярдів євро і плану, який розглядається як «захист від Трампа»
Міністри закордонних справ країн НАТО обговорять пропозицію про виділення Україні 100 мільярдів євро. Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic», пропозиції генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга нададуть західному альянсу більш безпосередню роль у координації постачання зброї, боєприпасів і обладнання в Україну, кажуть дипломати. Ці плани обговорюватимуться під час дводенної зустрічі в Брюсселі, яка присвячена 75-річчю заснування НАТО та підготовці до саміту лідерів альянсу у Вашингтоні в липні.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон закликає союзників по НАТО збільшити витрати на оборону та виробництво на підтримку України. «Союзники повинні активізуватись і витрачати більше на оборону перед обличчям триваючої російської агресії та більш небезпечного світу», — скаже Кемерон у промові з нагоди 75-річчя історії НАТО.

Український безпілотник завдав удару по основному блоку третього за величиною російського нафтопереробного заводу в регіоні Татарстану, більш ніж за 1100 км від України, що стало однією з найглибших атак у Росії. Росія заявила, що перехопила безпілотник, який мав завдати удару по нафтопереробному заводу Taneco компанії «Татнафта», виробнича потужність якого становить близько 360 000 барелів нафти на день. На знімках видно, що безпілотник влучив в установку первинної переробки CDU-7 на НПЗ Taneco.

Атаки в Татарстані також були спрямовані на завод, де Росія виробляє безпілотники іранської розробки Shahed, які використовуються для нападів на територію України, що спричинило пожежу. Україна здійснила серію атак на російські нафтопереробні заводи, намагаючись завдати удару по російській економіці та обмежити постачання її військовим. Глава регіону Рустам Мінніханов підтвердив наявність ударів безпілотників «по підприємствах Єлабуги і Нижньокамська» і заявив, що серйозних збитків і збоїв у промисловому виробництві не було.

війна в Україні
Фото – росЗМІ

Президент України Володимир Зеленський у вівторок підписав закон про зниження віку мобілізації до армії з 27 до 25 років.

Реєстр збитків для України офіційно відкрився в Гаазі під час конференції, на якій зібралися високопоставлені міністри та офіційні особи з України, Нідерландів та європейських установ. Українці можуть подавати претензії щодо збитків, завданих їхньому майну внаслідок вторгнення Росії, за допомогою нового механізму, запущеного у вівторок, і чиновники очікують, що загалом буде 10 мільйонів запитів. Початковий запуск зосереджується на претензіях щодо пошкодження або руйнування житлової власності внаслідок вторгнення. Очікується, що в цій категорії буде від 300 000 до 600 000 позовів.

Міністерство оборони Росії у вівторок оголосило про призначення кількох офіцерів на вищі військові посади. Командувачем ВМФ призначений адмірал Олександр Моїсеєв, командувачем Північним флотом призначено віце-адмірала Костянтина Кабанцова, а командувачем Чорноморським флотом призначено віце-адмірала Сергія Пінчука.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що «абсолютно важливо», щоб Україна отримала більше боєприпасів і протиповітряної оборони, розмовляючи зі ЗМІ у Франції у вівторок.

У вівторок Росія звинуватила президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха в участі в «змові» з Україною з метою недопущення її найсильніших спортсменів до цьогорічних Ігор у Парижі. Речник російського МЗС Марія Захарова написала в Telegram, що Бах «вступив у політико-адміністративну та, очевидно, кримінальну змову з однією конкретною стороною» – маючи на увазі Україну, – щоб «усунути сильних спортивних змагань із міжнародних змагань».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 769 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *