Не якщо, а коли – топ-посадовець НАТО висловився про вступ України до альянсу

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що серед 32 союзників немає жодних сумнівів щодо того, чи повинна Україна приєднатися до альянсу, але лише тоді, коли будуть виконані необхідні умови
Мірча Джоане сказав, що серед 32 союзників немає «абсолютно жодних сумнівів» щодо членства України в НАТО. Фото - telegraph.co.uk

Питання не в тому, чи приєднається Україна до НАТО, а в тому, коли це станеться, сказав The Telegraph другий командувач альянсу.

Як повідомляє «Kreschatic», у 2008 році Німеччина заблокувала Україні вступ до військового альянсу. Потім Володимир Путін вимагав гарантій, що Україна не приєднається до альянсу, перш ніж почати незаконне повномасштабне вторгнення в країну в лютому 2022 року.

Джоане сказав, що підтримка НАТО для України, яка офіційно подала заявку на вступ у вересні 2022 року, включає будівництво «мосту до членства».

Україна наближається до НАТО майже щодня. Питання не в тому, чи стане Україна членом, а в тому, коли будуть виконані політичні умови. Я не можу сказати, коли це станеться, але я знаю, що Україна стане частиною євроатлантичної сім’ї.

Війна – не найкращий час, щоб говорити про конкретні строки. Але настане момент, коли з’являться такі міркування, як гарантії безпеки для України, сильніша Україна та стримування Росії.

– сказав він The Telegraph.

війна
Фото – mil.in.ua

За його словами, передумовами для вступу в альянс є сильна Україна з потужною армією, демократія та економіка, як і майбутня «архітектура безпеки» Європи.

Росія, на жаль, продовжує бути агресивною, непередбачуваною та небезпечною, і може залишатися такою ще багато років. Ці три частини працюють в одному напрямку – небезпечна Росія, сильна Україна і наша зацікавленість у забезпеченні миру та стабільності в Європі.

– сказав Джоане.

Його коментарі повторюють заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена минулого тижня. Він сказав, що підтримка Києва є «надійною» і що липневий саміт НАТО у Вашингтоні буде спрямований на те, щоб прокласти шлях до остаточного членства.

Заступник генсека альянсу зменшив побоювання, що деякі його члени можуть накласти вето на членство України. Так, Угорщина на чолі з Віктором Орбаном відклала санкції ЄС проти Москви та допомогу Україні. Словаччину очолює Роберт Фіцо, який виграв вибори після того, як пообіцяв припинити поставки зброї до Києва.

Звичайно, ви бачите нюанси з боку союзників, але ми не бачимо серйозних відмінностей щодо продовження підтримки України чи інвестування в нашу власну оборону.

– сказав заступник генерального секретаря.

Він додав, що в НАТО менше «дисгармонії», оскільки «ми маємо справу з найціннішим, а саме – національною безпекою та захистом нації».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Путін вчергове пообіцяв, що Росія не буде нападати на НАТО

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати