Війна в Україні: головні новини станом на 782 день повномасштабного російського вторгнення

Російські війська мають на меті захопити місто Часів Яр до 9 травня, заявив головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський
Часів Яр – наступна велика мета росіян, повідомив Олександр Сирський. Фото - ДСНС

Як повідомляє «Kreschatic», Сирський сказав, що Росія зосередить свої зусилля на цьому місті, перш ніж рухатися до Краматорська. Часів Яр у Донецькій області розташований за 5-10 км від Бахмута, захопленого російськими військами в травні 2023 року.

Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики, мозкового центру у Філадельфії, сказав на X, що Часів Яр, ймовірно, стане важливою битвою. «Часів Яр розташований на оборонній висоті. Якщо Росія візьме [місто], вона потенційно може збільшити швидкість просування вглиб Донецької [області] в рамках очікуваного літнього наступу. Російським військам все одно доведеться перетнути канал, щоб взяти [місто], але зараз вони досягли каналу на південний схід від [міста]. Без негайного збільшення поставок боєприпасів ситуація може виявитися критичною.

За оцінкою Інституту вивчення війни (ISW), російські атаки на Україну були використані як модель для обстрілу Ізраїлю Іраном у вихідні. «Безпілотники були запущені задовго до того, як були запущені балістичні ракети, дуже ймовірно, в очікуванні, що вони прибудуть у зону протиповітряної оборони Ізраїлю приблизно в той самий час, що й крилаті ракети та безпілотники. Росіяни неодноразово використовували такий підхід проти України».

Атака Ірану на Ізраїль
Ракети-перехоплювачі сбивають іранські безпілотники та ракети, запущені по Ізраїлю над Тель-Авівом 14 квітня 2024 року. Фото – timesofisrael.com

На відміну від Ізраїлю, Україна не може за допомогою винищувачів збити велику кількість російських безпілотників і крилатих ракет, зазначили в ISW. «Український президент Володимир Зеленський нещодавно зазначив, що Київ, швидше за все, використовуватиме для цих ролей F-16, які Україна отримає цього літа».

Аналітичний центр зазначив, що українська протиповітряна оборона мала середній рівень перехоплення близько 46% балістичних ракет під час останніх великих ударів, тоді як із приблизно 120, випущених Іраном, до Ізраїлю потрапили лише деякі, хоча їх було набагато більше, ніж під час будь-якого окремого удару Росії проти України.

Уламки збитої російської ракети в неділю впали на селище поблизу міста Дніпро, постраждали 12 осіб, повідомив губернатор області. Сергій Лисак повідомив, що уламки впали на населений пункт Любимівської громади. Серед постраждалих дитина, пошкоджено понад 30 приватних будинків.

Лисак також повідомив, що російські війська застосували артилерію в 11 атаках на місто Нікополь, яке часто є ціллю навпроти контрольованої Росією Запорізької АЕС. За його словами, четверо людей отримали поранення.

Один чоловік загинув у неділю внаслідок наїзду влучання російського безпілотника у вантажівку, якою він керував, у Сумській області, повідомили в місцевій прокуратурі. Офіційні особи в Харківській області заявили, що дістали тіла 61-річної жінки та 68-річного чоловіка, які були вбиті російською авіацією минулого дня.

Володимир Зеленський під час вечірнього звернення до українців у неділю сказав: «Ситуація на фронті під час такої гарячої війни завжди складна. Але нині – і особливо на Донецькому фронті – стає важче». Президент України попередив, що Росія може готуватися до великого наступу наприкінці весни або влітку.

Зеленський засудив ракетно-безпілотний удар Ірану по Ізраїлю та заявив, що Україні потрібна допомога союзників, щоб відбити загрози з повітря, як це робив Ізраїль. Зеленський знову закликав Конгрес США схвалити подальшу допомогу.

Ціни на енергоносії в Європі різко зростуть, якщо Росія руйнуватиме українську енергетичну інфраструктуру, заявив Guardian Андрій Коболєв, колишній голова «Нафтогазу України». «Росія намагається вести глобальну енергетичну війну, і Україна є частиною цієї війни, і якщо ринки відчують, що Росія виграє цю війну, ви побачите стрибок цін по всьому світу».

Минулого тижня масована ракетна атака знищила одну з найбільших електростанцій України та пошкодила інші. Коболєв сказав Guardian: «Рішення є подвійними. По-перше, має бути негайне постачання компонентів ППО та боєприпасів для захисту системи. По-друге, нам потрібно розробити нову систему розподіленої та захищеної генерації по всій країні, яка має замінити зруйновану балансуючу генерацію».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 781 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *