Війна в Україні: головні новини станом на 783 день повномасштабного російського вторгнення

Посол України в ООН Сергій Кислиця звинуватив Росію в «добре спланованій операції під фальшивим прапором», яка загрожує окупованій Росією Запорізькій АЕС
Ймовірні уламки дрона на території ЗАЕС. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі заявив, не звинувачуючи Росію, що три «нерозважливі» атаки з 7 квітня поставили світ «небезпечно близько до ядерної аварії».

Україна та її союзники в понеділок знову звинуватили Росію в небезпеці на місці. «Росію не хвилюють ці ризики… Якби це було так, вона б не продовжувала примусово контролювати завод», — заявив заступник посла США Роберт Вуд Раді безпеки. Посол Росії в ООН Василь Небензя заявив, що хоча МАГАТЕ не встановило, хто саме стоїть за атаками, «ми добре знаємо, хто це». Гроссі поза межами засідання Ради безпеки сказав: «Ми наближаємось до небезпечної ядерної аварії. Ми не повинні дозволити самовдоволенню, щоб випадок вирішив, що станеться завтра».

Володимир Зеленський закликав союзників продемонструвати Україні таку ж єдність, яку вони продемонстрували, допомагаючи Ізраїлю відбивати атаки Ірану. Президент України знову закликав посилити протиповітряну оборону і захистити країну від ударів Росії по містах та інфраструктурі. Зеленський сказав: “Ізраїль не є членом НАТО… і ніхто не був втягнутий у війну”, – сказав він. «Вони просто допомогли врятувати життя. Шахеди [дрони] в небі України звучать так само, як і в небі Близького Сходу. Балістика скрізь завдає однакових ударів, якщо її не збити». Західні союзники й досі вагаються надсилати додаткові засоби протиповітряної оборони в Україну, якій для повного захисту потрібні 26 систем Patriot. Німеччина пообіцяла поставити ще одну систему.

У США спікер Палати представників Майк Джонсон оприлюднив пропозицію відокремити військову допомогу Україні від іншої допомоги Ізраїлю та Тайваню, замість ухвалення спільного законопроекту на 95 мільярдів доларів, який уже схвалено Сенатом, пише Guardian. Президент США Джо Байден закликав Палату представників негайно розглянути пакет фінансування від Сенату: «Вони повинні зробити це зараз». Джонсон наполягає, що палата представників цього тижня розгляне окремі законопроекти щодо України, Ізраїлю та індійсько-тихоокеанської безпеки.

Майк Джонсон. Фото – ukr.net

Джонсон сказав, що нові законопроекти Палати представників передбачають приблизно такий самий обсяг іноземної допомоги, як і законопроект Сенату, але включатимуть відмінності, включаючи певну допомогу у формі позики. Однак критики кажуть, що це означає подальшу непотрібну затримку, оскільки законопроект Сенату було прийнято два місяці тому. «Якщо республіканці Палати представників винесуть на розгляд сенатський додатковий [законопроект про витрати], я вважаю, що він буде прийнятий сьогодні, надійде на стіл президента сьогодні ввечері, і Ізраїль отримає необхідну допомогу до завтра», — сказав лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

Системи протиповітряної оборони знищили всі дев’ять безпілотників, запущених під час російської атаки по східних і південних областях, повідомили у вівторок вранці в ЗСУ.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що обговорить «справедливий мир» в Україні з президентом Китаю Сі Цзіньпіном під час зустрічі двох лідерів у Пекіні у вівторок.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 782 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version