Війна в Україні: головні новини станом на 785 день повномасштабного російського вторгнення

Заклики посилити захист України від російських авіаударів зросли після того, як 18 людей загинули, коли три ракети влучили в центр Чернігова
Олаф Шольц закликає ЄС надіслати Україні більше батарей Patriot, глава НАТО також закликає членів надавати пріоритет ППО України. Фото - 24.tv

Як повідомляє «Kreschatic», канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу закликав своїх колег-лідерів ЄС наслідувати приклад Німеччини та надіслати Україні більше систем ППО Patriot. У суботу Німеччина оголосила про надсилання додаткової батареї Patriot. «Це одразу стає корисним, ми хочемо заохотити інших робити те саме», — сказав Шольц, прибувши на саміт ЄС у Брюсселі. «Зараз мова йде про те, щоб зробити це швидко, а не в якийсь момент у майбутньому».

Глава НАТО Єнс Столтенберг сказав країнам-членам, що вони повинні продовжувати напружувати свої зусилля, щоб допомогти підтримати Україну. «Якщо союзники зіткнуться з вибором між досягненням цілей щодо військової спроможності НАТО та наданням додаткової допомоги Україні, моє послання чітке: надсилайте Україні більше», — сказав він у середу.

Володимир Зеленський у відеозверненні до лідерів ЄС повторив наполегливий заклик про додаткову допомогу. «Дякую, Олафе, за ефективність. Однак ми маємо більшу потребу. Системи, які у вас є, вони зараз потрібні Україні – потрібні, щоб Путін не покладався на терористичні методи». Офіційні особи кажуть, що Україна хоче отримати ще сім систем Patriot із західних запасів, оскільки вони єдині здатні збивати російські гіперзвукові ракети.

Рятувальники працюють із собакою на місці зруйнованої будівлі після російського ракетного удару в Чернігові. Фото – Reuters

Джо Байден заявив, що він рішуче підтримує пропозицію спікера Палати представників Республіканської партії Майка Джонсона про те, щоб нарешті направити через Конгрес США 61 мільярд доларів допомоги Україні. «Палата має ухвалити цей пакет цього тижня, і Сенат повинен негайно зробити те саме», — сказав президент США. «Я негайно підпишу цей закон, щоб надіслати світові повідомлення: ми підтримуємо наших друзів і не дозволимо Ірану чи Росії досягти успіху». Очікується, що додаткова пропозиція включатиме заходи щодо перенаправлення конфіскованих російських активів в Україну.

Зеленський підтвердив, що українські військові атакували російський аеродром Джанкой в окупованому Криму. Неофіційні джерела як в Україні, так і в Росії в середу повідомили про серію вибухів на базі. «Дякую вам, воїни. Дякую за точність. Дякую головнокомандувачу [Олександру] Сирському за організацію цієї операції”, – сказав Зеленський. Президент висловив подяку військовослужбовцям, які проводять «спецоперації, особливо важливі операції, надзвичайно значні, які знищують техніку російської армії, її бойову інфраструктуру».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 784 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version