Війна в Україні: головні новини станом на 789 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський закликав Сенат США швидко ратифікувати довго відкладений пакет військової допомоги, прийнятий Конгресом на вихідних, попередивши, що може бути великий наступ Росії до того, як нові постачання досягнуть лінії фронту
Зеленський закликає Сенат США швидко ратифікувати пакет допомоги на тлі побоювань нового наступу Росії. Фото - focus.ua

Нам дійсно потрібно довести це до кінцевої точки. Нам потрібно отримати схвалення в Сенаті, щоб отримати відчутну допомогу для солдатів на передовій якомога швидше, а не через шість місяців.

– сказав він.

Як повідомляє «Kreschatic», в інтерв’ю американській телемережі NBC Зеленський також сказав, що суботнє голосування показало, що Україна не буде «другим Афганістаном», прозахідний уряд якого впав під час виведення військ США влітку 2021 року. Зеленський також назвав головні пріоритети, серед яких системи протиповітряної оборони, такі як американські “Петріоти”, і ракети далекого радіусу дії, такі як “Атакмс”.

війна в Україні
Фото – congress.gov

Росія заявила, що підтримка американськими законодавцями додаткової військової допомоги Україні на 61 мільярд доларів свідчить про те, що Вашингтон набагато глибше заглиблюється у гібридну війну проти Москви, яка закінчиться приниженням нарівні з конфліктами у В’єтнамі чи Афганістані. Речник російського МЗС Марія Захарова заявила, що Сполучені Штати хочуть, щоб Україна «воювала до останнього українця», включно з нападами на російську суверенну територію та цивільне населення.

Українські військові в неділю завдали удару та пошкодили російське рятувальне судно, яке довго служило в Севастополі, штаб-квартирі Чорноморського флоту Москви в окупованому Криму. Речник ВМС Дмитро Плетенчук заявив, що судно «Комуна» було підбито в Севастопольській бухті в неділю вранці, і «очевидно, що судно більше не в стані для виконання завдань».

Світові військові витрати досягли рекордного рівня в 2440 мільярдів доларів після найбільшого річного зростання державних витрат на озброєння за останні десять років. Дві країни, які найбільше витрачають кошти – США (37%) і Китай (12%) – склали близько половини світових військових витрат, збільшивши свої витрати на 2,3% і 6% відповідно. Військові витрати Кремля у 2023 році після року повномасштабної війни з Україною були на 24% вищими, ніж у 2022 році, і на 57% більше, ніж у 2014 році, коли Росія вторглася в Крим.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 787 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *