ЄС тисне на Грецію та Іспанію, щоб вони передали Україні свої системи Patriot

Греція та Іспанія перебувають під тиском щодо доставки систем ППО Patriot в Україну, оскільки ці країни стикаються з невеликим ризиком нападу
В ЄС впевнені, що країни-члени не повинні розслаблятися після того, як США схвалили пакет військової допомоги на 60 мільярдів доларів. Фото - euronews.com

Як повідомляє «Kreschatic», складна зенітно-ракетна система американського виробництва є центральною частиною заклику Києва до більшої підтримки Заходу для захисту своїх міст та енергетичної інфраструктури від російських бомбардувань дальньої дії.

Минулого тижня Німеччина розпочала міжнародні зусилля, спрямовані на заповнення прогалин у протиповітряній обороні України, утворених після того, як Вашингтон заблокував пакет військової допомоги на 60 мільярдів доларів, пише Telegraph.

Але навіть після того, як у суботу Палата представників США схвалила виділення додаткових грошей для Києва, міністри та офіційні особи Європейського Союзу попередили, що блоку доведеться продовжувати посилювати свої зусилля під час зустрічі в Люксембурзі.

Багато союзників відчувають полегшення, коли зі Сполучених Штатів надходять хороші новини, але вони не можуть завадити нам робити те, що ми повинні робити.

– сказав журналістам у понеділок Габріеліус Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви.

На запитання, чи можуть європейські країни послабити підтримку Києва, міністр оборони Швеції Пал Йонсон відповів:

Безумовно, ні. Ми повинні активізуватися. Це абсолютно важливо.

Головним питанням порядку денного зустрічі є обговорення можливої застави Україні систем протиповітряної оборони, повідомив високопоставлений чиновник.

Греція та Іспанія перебувають під особливим тиском через те, що вони мають системи Patriot, які, на думку офіційних осіб, можна передати в Україну без шкоди для безпеки НАТО.

Patriot
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україні можуть бути надані системи Patriot. Фото – telegraph.co.uk

Йенс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, минулого тижня заявив, що альянс провів перевірку систем протиповітряної оборони своїх держав-членів, які можуть бути використані для захисту України.

Виступаючи після віртуальної зустрічі, він сказав:

Перевірка підтверджує, що є системи, в тому числі системи Patriot, які мають бути надані Україні.

Мадрид має батарею Patriot, розгорнуту в Туреччині, де вона дислокується з 2013 року для захисту від ракетних атак із Сирії.

У 2020 році грецькі чиновники заявили, що розглядають можливість відправки однієї зі своїх батарей до Саудівської Аравії.

І Греція, і Іспанія також мають десятки систем С-300 радянських часів, які можуть бути запропоновані для підтримки України.

Офіційні особи чинили менший тиск на Румунію та Польщу, у яких розміщені системи Patriot через їхню географічну близькість до Росії.

Відповідаючи на питання щодо того, чи може Іспанія запропонувати Україні Patriot, її міністр закордонних справ Хосе Мануель Альбарес сказав, що вона «прийме свої рішення на основі повноважень, які вона має в своїх руках, щоб підтримати Україну».

Він додав:

Я не думаю, що ми допоможемо, якщо постійно будемо говорити, що дається, коли дається і як це потрапляє в Україну.

– додав він.

Також раніше ми писали про те, що експорт зброї з Росії за минулий рік обвалився вдвічі, найбільші покупці – Індія та Китай

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *