Війна в Україні: головні новини станом на 803 день повномасштабного російського вторгнення

У Великодньому зверненні Володимир Зеленський закликав українців «об’єднатися в одній спільній молитві»
Володимир Зеленський. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», стоячи перед Софійським собором у Києві, Зеленський закликав українців молитися один за одного та за воїнів на передовій. «І ми віримо: у Бога на плечі є шеврон з українським прапором», – сказав президент, одягнений у традиційну українську вишиванку та штани кольору хакі. «З таким союзником життя точно переможе смерть».

У своєму великодньому посланні Володимир Путін прямо не згадав про війну, коли він був присутній на московській пасхальній службі, яку очолив глава православної церкви країни патріарх Кирило. Натомість він подякував Кирилу за «плідну співпрацю в нинішній складний період, коли нам так важливо об’єднати зусилля для стабільного розвитку та зміцнення Вітчизни».

Російські війська взяли під свій контроль зруйноване село Очеретине на сході Донецької області України, повідомило Міністерство оборони Росії. Це на північний захід від Авдіївки, яку Росія захопила в лютому лише після величезних втрат особового складу та техніки. Не було жодних коментарів від українських офіційних осіб чи військових, але неофіційні українські військові блогери вказали, що Росія контролює Очеретине, повідомляє агентство Reuters.

У Києві з міркувань безпеки закликали жителів стежити за богослужіннями на Великдень онлайн. Голова Київської міськадміністрації Сергій Попко попередив, що «навіть у такі світлі святкові дні від агресора чекають лихих вчинків».

Українська переможниця Євробачення 2016 Джамала заявила, що Україна не може дозволити собі бойкотувати пісенний конкурс, оскільки їй потрібна можливість нагадати Європі про вторгнення Росії. Були заклики до артистів відмовитися від участі через включення Ізраїлю, поки триває війна в Газі. Перший раунд розпочнеться у вівторок у Мальме, Швеція.

війна в Україні
Сі Цзіньпін прибув до Парижа, де від нього вимагатимуть більш жорсткої позиції щодо Росії. Фото – theguardian.com

Лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув до Парижа, де його французький колега Еммануель Макрон закликатиме Сі використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні. Сі мало що зробив, окрім того, що вперше зателефонував Володимиру Зеленському, президенту України, незабаром після візиту Макрона в Пекін у 2023 році. «Якщо китайці прагнуть поглибити відносини з європейськими партнерами, дуже важливо, щоб вони почули нашу точку зору і почали сприймати це серйозно», – повідомило французьке дипломатичне джерело. У понеділок Сі має зустрітися з Макроном і головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

У статті для Le Figaro Сі заявив, що хоче співпрацювати з міжнародним співтовариством, щоб знайти шляхи вирішення конфлікту, спричиненого вторгненням Росії в Україну, водночас стверджуючи, що Китай не був «ні стороною, ні учасником» конфлікту. «Ми сподіваємося, що мир і стабільність швидко повернуться в Європу, і маємо намір працювати з Францією та всім міжнародним співтовариством, щоб знайти хороші шляхи вирішення кризи».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 799 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати