Чи буде НАТО воювати за Україну: на саміті в липні буде озвучена офіційна відповідь

У декларації, яка буде ухвалена на саміті НАТО в липні, планують прямо прописати відмову від відправки військ для участі у війні в Україні
НАТО збирається прописати у декларації відмову від відправлення військ в Україну. Фото - AFP

Про це пише Corriere della Sera з посиланням на вже складений проект підсумкової заяви. Крім того, повідомляє видання, у декларації мають намір вказати, що координувати військову допомогу Північноатлантичного альянсу Україні буде не голова Пентагону Ллойд Остін, як це відбувається зараз, а штаб-квартира НАТО у Брюсселі.

Як повідомляє «Kreschatic», Corriere della Sera зазначає, що основний обсяг допомоги Україні надають не США, а інші учасники Альянсу. Також є і політичне пояснення цього кроку, пише видання – координація допомоги структурами НАТО «виглядатиме більш демократичною в очах як суспільства, так і Володимира Путіна».

НАТО
НАТО централізує розподіл допомоги в Брюсселі без надсилання військ в Україну. Фото – corriere.it

В іншому, зазначає Corriere della Sera, підхід НАТО до допомоги Україні та запобігання загрозі, що походить від Росії, не зміниться. Зокрема, Північноатлантичний альянс продовжить зміцнювати свої східні кордони, щоб у разі виникнення такої необхідності на їхній захист «від країн Балтії до Болгарії» могли оперативно стати до 300 тисяч осіб.

Також члени альянсу шукають можливості поставити Україні додаткові зенітно-ракетні комплекси Patriot. За розрахунками української влади, 25 таких комплексів вистачить, щоб захистити весь повітряний простір країни, а сім Патріотів дозволять закрити від російських атак з повітря основні індустріальні центри. Однак поки що, пише Corriere della Sera, є попередні домовленості про постачання лише двох ЗРК — з Німеччини та Іспанії. Нідерланди загалом готові надати наявний у них комплекс Patriot Україні, але обговорюють юридичні аспекти, а Польща та Греція відповіли відмовою.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг неодноразово говорив, що Альянс не збирається відправляти війська в Україну. Проте президент Франції, яка входить до НАТО, в останні місяці кілька разів публічно розмірковував на тему відправлення військ в Україну.

Також раніше ми писали про те, що в Орбана перелякалися «третьої світової війни», вказавши на «червону лінію» для військ НАТО

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати