Війна в Україні: головні новини станом на 807 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський у четвер звільнив керівника відомства, відповідального за його особисту охорону, через два дні після того, як двох його співробітників звинуватили в змові з метою його вбивства. Зеленський своїм указом звільнив начальника Управління Держохорони Сергія Рудя. Наступника ще не визначено
Зеленський звільнив керівника Управління Держохорони, двох співробітників якої звинуватили у змові з метою вбивства президента України. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», джерело в київській розвідці повідомило, що український безпілотник завдав удару по великому нафтопереробному заводу в російській Башкирії в четвер на відстані 1500 км, що стало найдальшою такою атакою з початку повномасштабної війни. Україна також завдала удару по двох нафтосховищах на півдні Росії, оскільки Київ намагається підірвати російські війська, що тиснуть на лінію фронту на його території, атакуючи енергетичні об’єкти, які мають вирішальне значення для фінансування економіки та війни.

У четвер український парламент проголосував за звільнення віце-прем’єр-міністра з питань інфраструктури та міністра сільського господарства, звільнивши двох високопосадовців, які займали ключові посади для економіки військового часу. Законодавці проголосували за звільнення віце-прем’єр-міністра Олександра Кубракова, який курирував програму реконструкції та відстоював зусилля щодо створення морського судноплавства в Чорному морі під час російської блокади. Також депутати прийняли відставку міністра сільського господарства Миколи Сольського, якого перевіряють на причетність до незаконного заволодіння державною землею. Сольський заперечує звинувачення.

Словаччина заявила в четвер, що кількість українських чоловіків призовного віку, які незаконно перетинають кордон, зросла більш ніж удвічі до початку дії нового закону про мобілізацію. У прикордонній службі повідомили, що за перші чотири місяці року було затримано та звільнено 338 українців проти 166 за аналогічний період 2023 року.

У четвер Зеленський призначив популярного колишнього головнокомандувача армією Валерія Залужного, який керував обороною України в перші два роки повномасштабного вторгнення Москви, послом Києва у Великій Британії. Указ оприлюднили на сайті президента. Україна не мала посла в Лондоні відтоді, як Зеленський звільнив колишнього посла Вадима Пристайка у липні 2023 року після того, як той публічно розкритикував президента.

У четвер Зеленський також змінив командира Сил Спеціальних Операцій, вдруге за півроку змінивши керівника підрозділу, який діє на окупованих Москвою територіях. Про звільнення полковника Сергія Лупанчука та призначення на його місце бригадного генерала Олександра Трепака оголошено двома указами на сайті президента.

Одинокий символічний танк був показаний на щорічному військовому параді Росії 9 травня, оскільки країна була змушена скоротити свою звичайну демонстрацію військової могутності. Єдиним танком, який прокотився по Червоній площі, коли Володимир Путін оглядав близько 9000 військових, був Т-34 часів Другої світової війни з прапором, який використовував Радянський Союз, коли разом з іншими союзниками переміг нацистську Німеччину.

війна в Україні
Фото – Reuters

У зухвалій промові на Красній площі перед тисячами солдатів, одягнених у парадні костюми, Володимир Путін похвалив свою армію, яка воює в Україні, і звинуватив «західні еліти» в розпалюванні конфліктів у всьому світі. «Росія зробить все, щоб не допустити глобального зіткнення, але в той же час ми не дозволимо нікому нам погрожувати. Наші стратегічні сили завжди в бойовій готовності», – сказав Путін натовпу.

Путін запропонував перепризначити Михайла Мішустіна прем’єр-міністром, заявив у п’ятницю спікер нижньої палати парламенту. Схвалення Думою Мішустіна, головного технократа Путіна, відповідального за уряд, є майже впевненим, оскільки в парламенті практично немає опозиції.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив у четвер, що західні союзники України передадуть їй ще три високомобільні артилерійські ракетні системи (Himars), щоб допомогти їй боротися з вторгненням Росії. «Вони надходять із запасів збройних сил США і будуть оплачені нами», — сказав він після зустрічі з американським колегою Ллойдом Остіном у Вашингтоні.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 806 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *