Війна в Україні: головні новини станом на 811 день повномасштабного російського вторгнення

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва у вівторок у рамках першого візиту в Україну високопоставленого чиновника США після того, як у квітні Конгрес ухвалив довго відкладений пакет військової допомоги на 61 мільярд доларів
Ентоні Блінкен у Києві, в той час, коли росіяни намагаються розтягнути захисників Харкова. Фото - AP

Як повідомляє «Kreschatic», представники США заявили в понеділок, що вони працюють над прискоренням доставки цієї допомоги на лінію фронту. Державний департамент США заявив, що Блінкен зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським та українськими офіційними особами, «щоб обговорити оновлену інформацію на полі бою, вплив нової безпекової та економічної допомоги США, довгострокові зобов’язання щодо безпеки та інші зобов’язання, а також поточну роботу зі сприяння економічному відновленню України».

Українські офіційні особи заявили, що в місті Вовчанськ під Харковом залишилося лише кілька сотень мешканців під час запеклих боїв. Росія атакувала нові райони невеликими групами, намагаючись розширити фронт і розтягнути українські сили, заявив губернатор Харківської області Олег Синєгубов. «Ситуація складна».

Синєгубов сказав, що російські сили рухалися до Вовчанська приблизно за 5 км від російського кордону, а також до Липців на північ від Харкова. Українські війська намагалися закріпитися на м’ясокомбінаті на околиці Вовчанська. Близько 5700 людей були евакуйовані з Вовчанська та його околиць, а приблизно 300, що залишилися, закликають залишити місто.

Українські військові визнали, що Росія «досягнула тактичного успіху» після початку наземного штурму в Харківській області в п’ятницю. Telegram-канал DeepState вказав, що Росія захопила близько 100 квадратних кілометрів території. Україна вела “постійний вогонь”, в тому числі з безпілотників, “але, на жаль, це їх не зупиняє”, – йдеться в повідомленні.

пошкоджена обстрілами будівля у Вовчанську. Фото – Anadolu

Голова Ради безпеки України Олександр Литвиненко заявив, що Москва стягнула проти Харківської області десятки тисяч військ. «Росіян дуже багато, досить багато. Близько 50 тисяч перебували на кордоні». У понеділок увечері ракета влучила в селище Коротич поблизу Харкова, в результаті чого загинув 38-річний чоловік і троє отримали поранення, повідомила поліція. Раніше внаслідок терактів постраждали 71-річна жінка в Липцях і 69-річний чоловік в місті Ізюм, повідомив губернатор.

Служба безпеки України (СБУ) заявила, що зірвала російську операцію в Києві з підриву бомб, замаскованих у пакетах чаю, на будівельних ринках і замінованого автомобіля біля кафе. Ціллю також було оборонне підприємство у Львові на заході країни. За підозрою в причетності затримано двох російських військових та вилучено 19 вибухових пристроїв, повідомили в Генпрокуратурі України. У СБУ заявили, що чотири бомби були призначені для підриву в столиці 9 травня, коли Росія святкує перемогу над нацистською Німеччиною в 1945 році. Теракт у Львові мав статися в лютому, повідомили в СБУ.

Державний департамент США назвав це ознакою «відчаю» після того, як російський президент Володимир Путін усунув свого ветерана міністра оборони Сергія Шойгу та замінив його високопоставленим економічним чиновником Андрієм Бєлоусовим.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 810 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version