Війна в Україні: головні новини станом на 814 день повномасштабного російського вторгнення

Росія не має достатніх сил на землі, щоб здійснити серйозний прорив в Україні після початку наступу в Харківській області, заявив у четвер верховний головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі Крістофер Каволі
Харківська кампанія не призведе до великого прориву Росії, вважає головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі. Фото - AP

Що більше, вони не мають навичок і здібностей для цього.

– сказав американський генерал.

Я був у дуже тісному контакті з нашими українськими колегами і впевнений, що вони втримають лінію.

Як повідомляє «Kreschatic», Україна заявила в четвер, що намагається «стабілізувати» лінію фронту в Харківській області. За даними Інституту вивчення війни (ISW), Москва захопила 278 квадратних кілометрів території України в період з 9 по 15 травня. Це найбільше територіальне завоювання в одній операції з середини грудня 2022 року. Каволі сказав, що українським силам зараз «доставляється величезна кількість боєприпасів, величезна кількість систем протиповітряної оборони малої дальності та значна кількість бронетехніки».

Західні аналітики пишуть, що швидке просування Росії в Харкові викликає серйозні сумніви щодо здатності України захистити себе. Росія заздалегідь готувалася до операції, а західна розвідка попередила Україну, хоча військові аналітики наголошують, що є пояснення, чому Україна вимушено відступила.

Для України самогубство мати свою основну лінію оборони на кордоні, де росіяни можуть вражати вас артилерією та плануючими бомбами, а українці не мають доступної зброї, як реактивна артилерія Himars, щоб завдати удару у відповідь через обмеження США.

– сказав Джордж Баррос, аналітик Інституту вивчення війни.

У результаті російські сили змогли перетнути кордон у відносно безпечному просторі, а потім мобілізуватися в малонаселеній «сірій зоні» України.

Володимир Зеленський зустрівся з військовим керівництвом у Харкові та зазначив:

Ситуація на Харківщині в цілому контрольована, наші воїни завдають окупанту значних втрат. Проте напрямок залишається надзвичайно складним. Ми посилюємо наші підрозділи.

Губернатор Харківської області Олег Синєгубов заявив, що Харків атакували щонайменше п’ять безпілотників. «Суспільне» повідомило, що понад 16 з половиною годин у Харкові діяла повітряна тривога, що є найтривалішим з часів повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Українські атаки знищили один або кілька російських військових літаків та інфраструктуру на авіабазі Бельбек в окупованому Криму, згідно зі звітами на основі супутникових знімків та інших ресурсів. Проукраїнські партизанські сили “Атеш” заявили, що в результаті удару по складу в Бельбеку було знищено боєприпаси для російських військових літаків. Кілька пожеж на комплексі Бельбек були виявлені супутниковою службою відстеження пожеж NASA Firms за останні дні. Українські удари з використанням ракет ATACMS окупаційна влада охарактеризувала як відбиті, відповідно до стандартної російської офіційної риторики, яка применшує українські операції.

війна в Україні
Супутникове зображення показує те, що, за оцінками, було винищувачем МіГ-31 і сховищем палива, зруйнованим українськими ударами по контрольованій Росією авіабазі Бельбек поблизу Севастополя, Крим. Фото – Maxar Technologies

США оголосили про введення санкцій проти двох росіян і трьох російських компаній за сприяння передачі зброї між Росією та Північною Кореєю, включно з балістичними ракетами для використання проти України.

Міжнародний валютний фонд розпочне нову місію в Україну найближчими тижнями, щоб оцінити її кредитну програму на суму 15,6 мільярдів доларів і останні економічні події, заявила речник МВФ Джулі Козак. Місія з огляду позики також перегляне аналіз боргової стійкості України. «Українська економіка продемонструвала надзвичайну стійкість. Хоча перспективи залишаються вкрай невизначеними, пов’язаними з війною», заявили в МВФ.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 813 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *