Орли уникають польотів над охопленою війною Україною, що загрожує популяції рідкісних птахів

Експерти виявили, що мігруючі орли уникають польотів над охопленою війною Україною, і це може зашкодити їхній здатності до розмноження
Перелітні орли уникають охопленої війною України. Фото - Wikimedia Commons

Як повідомляє «Kreschatic», у період з березня по квітень великий підорлик залишає місця зимівлі в Південній Європі та Східній Африці та прямує на північ до важливих місць гніздування в Білорусі. Їх звичайний маршрут пролягав безпосередньо через Україну, але дані відстеження показують, що тепер птахи відхиляються від нього, щоб уникнути зони конфлікту, і витрачають менше часу на звичайні зупинки в країні, пише Telegraph.

Експерти з Університету Східної Англії (UEA) і Британського тресту орнітології (BTO) помітили 19 птахів і виявили, що вони в середньому долали додаткові 84 кілометри, при цьому самки проводили в повітрі 246 годин порівняно зі 193 годинами до війни.

Подібним чином самцям зараз потрібно в середньому 181 годину, щоб досягти місць розмноження, у порівнянні зі 125 годинами до початку повномасштабної війни.

Маршрут весняної міграції великого піддорлика, що гніздиться в Білорусі. Зелений колір – європейський ареал проживання, рожевий – місця зимівлі. Фото – Telegraph

Це перше дослідження, яке демонструє, як війна спричиняє серйозні порушення в міграційних моделях рідкісних птахів.

Великий підорлик – це великий хижий птах, якого Міжнародний союз охорони природи відніс до вразливих видів.

Перелітні орли уникають охопленої війною України. Фото – Hari K Patibanda

Вчені вже вивчали цей вид, спостерігаючи за порушенням міграційних шляхів через погану погоду чи посуху, а також за руйнуванням основних середовищ існування.

Однак після початку повномасштабного вторгнення дослідники виявили, що орли, які раніше були оснащені пристроями відстеження GPS, стикалися з артилерійськім вогнем, реактивними літаками, танками, а також з безпрецедентною кількістю солдатів, які рухалися через ландшафт, і мільйонів цивільних.

Вони виявили, що тепер орли значно відхиляються від своїх традиційних міграційних маршрутів. Команда вчених також виявила, що зараз менше птахів зупиняються в Україні перед поверненням до місць розмноження: лише шість із 19 (30 відсотків) робили зупинки, порівняно з 18 із 20 (90 відсотків) у 2018-2021 роках.

Місця зупинки є важливими місцями для отримання їжі, води та притулку для мігруючих птахів під час їх довгих подорожей. Деякі важливі пункти зупинки, наприклад на українському Поліссі, у 2022 році взагалі не використовувалися.

Перелітні орли більше не зупиняються в звичних для себе місцях в Україні. Зліва зеленим позначено місця зупинки до початку війни, справа – після. Фото – Telegraph

Це призвело до того, що орли подорожували довше та прибували на місця гніздування пізніше, ніж зазвичай.

Експерти побоюються, що ці зміни, швидше за все, сприятимуть зниженню фізичної активності в той час, коли її максимальний стан має вирішальне значення для успішного розмноження.

Дослідники заявили, що ці результати служать важливим нагадуванням про те, що наслідки збройних конфліктів мають широкий спектр і виходять за межі безпосередньої гуманітарної кризи.

Дослідження було опубліковано в Current Biology.

Також раніше ми писали про те, що китайські виробники ліків знищують рідких тварин, та використовують їх як інгредієнти своєї продукції

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version