Британська розвідка отримала докази, що Китай «надає або готується надати» Росії зброю для війни проти України

Британський міністр оборони Грант Шаппс у середу звинуватив Китай у наданні або підготовці надати Росії летальну допомогу для використання у війні проти України
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що Китай працює над наданням летальної допомоги Росії. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», західні країни надали Україні зброю та допомогу на мільярди доларів після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення у 2022 році. Британія вперше прямо звинуватила Китай у постачанні Росії зброї для використання в Україні, пише Reuters.

Шаппс сказав на конференції в Лондоні, що американська та британська оборонна розвідка має докази того, що «летальна допомога зараз вже надходить або буде надходити з Китаю в Росію та в Україну, я вважаю, що це важлива подія».

Шаппс не надав доказів на підтримку свого твердження. Але він сказав, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну товарообіг між країнами зріс на 64%, і «вони прикривають спину один одному».

Посольство Китаю в Лондоні не відповіло на прохання Reuters прокоментувати зауваження Шаппса.

Високопоставлені американські чиновники заявили минулого місяця, що Китай підтримує військові дії Росії в Україні, надаючи Москві безпілотні та ракетні технології, супутникові зображення та верстати.

Минулого місяця посольство Китаю в США заявило, що Пекін не надавав зброї, додавши, що він «не створював і не бере участі в українській кризі».

Раніше цього місяця Путін відвідав Китай, де він і лідер Китаю Сі Цзіньпін пообіцяли «нову еру» партнерства, яка означає протистояння Сполученим Штатам у низці питань безпеки та спільний погляд на все, починаючи з Тайваню та України.

путін під час візиту до Пекіна. Фото – ТАСС

Росія та Китай оголосили про «безмежні» відносини лише за кілька днів до того, як Москва почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, але Пекін уникав надання зброї та боєприпасів для військових зусиль Росії.

Шаппс сказав, що Росія, Китай, Іран і Північна Корея були підбадьорені тим, що він назвав «25-річним боягузтвом Заходу» щодо репресій всередині цих країн та агресії за кордоном. Він додав, що настав час «світу прокинутися», і це означає, що всі члени НАТО повинні почати витрачати 2,5% свого валового внутрішнього продукту на оборону.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що через санкції Китай скоротив імпорт вугілля з Росії на 21%

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version