Війна в Україні: головні новини станом на 819 день повномасштабного російського вторгнення

Українські військові, які воюють на Харківщині під Вовчанськом, кажуть, що ситуація «гарячіша», ніж була навколо Бахмута, але тепер у них є снаряди, щоб відбиватися
Україна знищила останній російський корабель з крилатими ракетами в Криму. Фото – росЗМІ

«Це цілодобово, їхня піхота продовжує наступати, ми продовжуємо відбивати їхні атаки. Принаймні ми намагаємося. Коли є можливість, ми їх відкидаємо», – розповів Reuters Павло, стрілець 92-ї окремої десантно-штурмової бригади України, керуючий гаубицею. «Раніше ми дислокувалися в районі Бахмута, тепер нас перекинули сюди. Тут набагато «спекотніше». У нас там снарядів не було. Ось хоч снаряди у нас є, почали завозити. Нам є з чим працювати, є з чим боротися».

Як повідомляє «Kreschatic», українські військові заявили, що знищили останній російський військовий корабель, озброєний крилатими ракетами, який дислокувався на Кримському півострові. “За уточненою інформацією, у ніч на 19 травня Сили України вразили російський ракетний корабель проекту 22800 “Циклон” у Севастополі”, – повідомили у Генштабі ЗСУ. Коментарів російської сторони з цього приводу не було. Міністерство оборони Росії в неділю заявило, що українські війська атакували Крим ракетами Atacms.

Українські війська досягають «відчутних» результатів проти російських військ у Харківській області, але ситуація на лінії фронту поблизу міст Покровськ, Краматорськ і Курахове залишається «надзвичайно складною», заявив президент України Володимир Зеленський. Понад 14 тисяч людей були виселені за останні дні з Харківської області, повідомила Всесвітня організація охорони здоров’я. «Ще майже 189 000 все ще проживають у межах 25 км від кордону з Російською Федерацією, стикаючись із значними ризиками через триваючі бойові дії», — сказав Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

війна в Україні
Українські військові заряджають снаряди в гаубицю під Вовчанськом Харківської області. Фото – Reuters

Країни ЄС офіційно прийняли план фінансування оборони України за рахунок прибутку від 300 мільярдів доларів активів російського центрального банку, заморожених у ЄС. Згідно з угодою, 90% виручених коштів піде в керований ЄС фонд військової допомоги Україні проти вторгнення Росії, а інші 10% підуть на підтримку українців іншими способами. ЄС очікує, що активи принесуть близько 15-20 млрд євро прибутку до 2027 року. Очікується, що Україна отримає перший транш у липні, повідомили дипломати ЄС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував ЄС за рішення, але повторив, що мета України – конфіскувати самі активи, а не лише відсотки. Тим часом міністр фінансів США Джанет Єллен хоче цього тижня з іншими країнами G7 узгодити план використання російських активів, заморожених за кордоном, для надання більшої допомоги Україні. Єллен сказала, що це може принести Україні до 50 мільярдів доларів.

Російські війська почали військові навчання поблизу України з імітацією застосування тактичної ядерної зброї. Володимир Путін віддав наказ про проведення навчань після того, як президент Франції Еммануель Макрон оголосив про можливість відправки європейських військ в Україну, а міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Україна має право використовувати зброю, надану Британією, для націлювання на об’єкти в Росії.

Колишнього командувача 58-ю російською армією Івана Попова затримали за підозрою в «шахрайстві у великих розмірах». Попов, військовий позивний «Спартак», командував російськими частинами на півдні України. Він критикував своє начальство за загибель російських солдатів.

Понад 3 тисячі українських ув’язнених подали документи на військову службу за новим законом. «Ми передбачали це ще до ухвалення цього закону», – сказала Олена Висоцька, заступник міністра юстиції, додавши, що ще більше висловили зацікавленість і 20 000 були визначені як відповідні. Подати заявку можуть лише ув’язнені, яким залишилося відбути менше трьох років. Серед ув’язнених, які не мають права, є особи, визнані винними в сексуальному насильстві, вбивстві двох або більше людей, серйозній корупції та колишні високопосадовці.

Десятки тисяч росіян, які втекли до Туреччини після вторгнення Москви в Україну, переїхали до інших країн через проблеми з пропискою та високими цінами, повідомляє Reuters. За офіційними даними, цього місяця кількість росіян, які мають дозвіл на проживання в Туреччині, скоротилася до 96 000, що на третину менше порівняно зі 154 000 наприкінці 2022 року. Багато хто з тих, хто покинув Туреччину, попрямував до Сербії та Чорногорії.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 818 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *