Війна в Україні: головні новини станом на 840 день повномасштабного російського вторгнення

США відправлять Україні ще одну систему протиракетної оборони Patriot, повідомили два американські чиновники у вівторок
Зенітно-ракетний комплекс Patriot. Фото - mil.in.ua

Це буде друга система Patriot, яку США безпосередньо передали Україні разом з невизначеною кількістю ракет для неї, пише Guardian. Інші союзники, включаючи Німеччину, також надали системи ППО та боєприпаси для них. Виступаючи нещодавно в Мадриді, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно ще сім систем Patriot для захисту від російських ударів.

Насильство проти дітей у війні досягло “екстремальних рівнів” у 2023 році, включаючи Україну, згідно з щорічним звітом ООН “Діти в збройних конфліктах”. ООН вдруге внесла російські збройні сили та пов’язані з ними збройні групи до свого “чорного списку” через вбивства і каліцтва дітей та напади на школи і лікарні в Україні.

Як повідомляє «Kreschatic», Білий дім заявив, що кроки щодо використання заморожених російських активів на користь України будуть оголошені на саміті G7 цього тижня в Італії, а також нові санкції та експортні контролі. Представник Ради національної безпеки Джон Кірбі передбачив “одностайність” серед членів G7, які сподіваються досягти угоди про використання прибутків від відсотків з 300 мільярдів євро заморожених активів центрального банку Росії як застави для кредиту Україні.

Напередодні саміту у Швейцарії цього вихідного на тему миру в Україні, офіс Зеленського заявив, що хоче, щоб Росія взяла участь у наступному другому саміті, щоб отримати міжнародно погоджену дорожню карту до завершення війни. Москва заявила, що не зацікавлена у приєднанні до зустрічі цього вихідного, і тому не була запрошена господарями, Швейцарією.

Андрій Єрмак, керівник офісу Зеленського, сказав, що “поганий досвід” попередніх форматів переговорів з Москвою означає, що кінець війни повинен бути побудований на широкій платформі підтримки з самого початку і заснований на міжнародному праві. “Ми плануємо підготувати спільний план, який буде підтриманий усіма цими відповідальними країнами. І ми шукаємо можливість на другому саміті запросити представника Росії і разом представити цей спільний план.”

Більше 90 країн підтвердили свою участь у саміті цього вихідного, і Єрмак сказав, що сподівається, що країни, які утримались від участі, такі як Китай, приєднаються до процесу скоріше, ніж пізніше. “Вони мають кілька днів, щоб змінити свою позицію. Ми будемо раді, якщо високопоставлений представник Китаю буде у Швейцарії.” Офіс президента Аргентини, Хав’єра Мілей, підтвердив його участь у швейцарському саміті. Мілей має гарні стосунки із Зеленським і прагне зміцнити зв’язки із західними країнами.

Двоє громадян Індії, яких мобілізувала російська армія, загинули у війні проти України, повідомило індійське міністерство закордонних справ у вівторок, закликаючи до швидкої репатріації останків та звільнення інших індійців, яких обдурили, змусивши воювати за Росію. Індійська поліція в травні заарештувала чотирьох людей, пов’язаних з торгівлею десятками молодих чоловіків до Росії з обіцянками роботи або університетських місць, які були змушені воювати проти України.

війна в Україні
Фото – Reuters

Український президент та його союзники використали велику конференцію в Берліні у вівторок для лобіювання міжнародного бізнесу на підтримку відбудови та відновлення України, навіть коли вона продовжує зазнавати бомбардувань з боку Росії. Росія знищила достатньо енергетичної інфраструктури, щоб “забезпечити електроенергією міста Берлін та Мюнхен”, сказав Зеленський 2000 учасникам.

Зеленський також виступив перед Бундестагом, парламентом Німеччини, особисто вперше. Захід був бойкотований ультраправою популістською партією “Альтернатива для Німеччини”, яка виступає проти підтримки військових зусиль України, та ультралівим блоком БСВ на чолі з Сарою Вагенкнехт, яка заявила, що уряд має докладати більше зусиль для переговорів з Путіним.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 839 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *