Аналітики Bellingcat встановили, що удар по «Охматдиту» було завдано російською крилатою ракетою Х-101 (ВІДЕО)

Удару по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві було завдано російською крилатою ракетою Х-101, пишуть аналітики з Bellingcat
В Bellingcat вважають, що удар по дитячій лікарні в Києві було завдано російською крилатою ракетою Х-101. Фото - bellingcat.com

Такого висновку експерти Bellingcat дійшли, проаналізувавши запис удару по лікарні, на якій добре видно характерні риси Х-101.

Як повідомляє «Kreschatic», зокрема, експерти звернули увагу на деталь, схожу на реактивний двигун у задній частині ракети, а також два крила в середині її корпусу.

bellingcat
Фото – bellingcat.com

Розслідувачі також створили 3D-модель Х-101, яку використовували для порівняння з боєприпасом, який зруйнував лікарню. Ролик, у якому модель наклали на кадр із ракетою, наочно показує, що вони мають спільні риси та схожі пропорції.

Аналітики Bellingcat також спростували версію, за якою по лікарні вдарила американська ракета AIM-120, нібито випущена з комплексу ППО NASAMS. Про це говорила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова. Експерти, створивши 3D-модель цієї ракети, визначили, наскільки вона відрізняється від боєприпасу на відео, зокрема формою крил і відсутністю схожого на двигун елемента в хвостовій частині.

bellingcat
Ліворуч і праворуч 3D-моделі Х-101 і AIM-120, створені Bellingcat відповідно. У центрі скріншот із відео, на якому видно, як ракета влучила в лікарню. Фото – bellingcat.com

Аналітики також зазначили, що версія про Х-101 підтверджується фотографіями уламків, які опублікувала СБУ. Спочатку ці знімки було неможливо геолокувати, проте пізніше фотографії тих самих уламків ракети опублікувало видання Gazeta.ua.

bellingcat
Паралельне порівняння фото з місця події від Gazeta.UA (ліворуч) і фото СБУ в Telegram (праворуч). На обох видно одне й те саме обладнання Фото – bellingcat.com

Таких висновків про ракетний удар по лікарні раніше дійшли експерт з ракетної зброї з Університету Осло Фабіан Хоффман, українська служба «Радіо Свобода», опитані «Бі-бі-сі» експерти та моніторингова місія ООН з прав людини.

У свою чергу, аналітики з Conflict Intelligence Team (CIT), вивчивши відео удару, не знайшли ознак того, що ракета була збита ППО.

Рух ракети прямолінійний та стабільний, вона не обертається ні навколо своєї осі, ні хаотично в різні боки. Ми не бачимо на ракеті будь-яких пошкоджень, так само як і не спостерігаємо її руйнування у повітрі чи активного виділення диму. Ми можемо констатувати, що жодних ознак зовнішнього впливу на ракету не спостерігається.

– пише CIT.

Нагадаємо, раніше ми писали про масований ракетний удар по Києву 8 липня: зруйновані багатоквартирні будинки, електромережі та пошкоджено лікарню «Охматдит»

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *