Україна та ключові кредитори домовилися про реструктуризацію зовнішнього боргу на $20 мільярдів

Україна досягла попередньої угоди з деякими приватними кредиторами про реструктуризацію міжнародного боргу на понад $20 мільярдів, що допоможе країні фінансувати боротьбу з Росією
Група кредиторів в цілому погодилась на номінальні збитки 37%. Фото - rbc.ua

Як пише Bloomberg, відповідна новина сприяла зростанню вартості суверенних облігацій країни.

Комітет кредиторів погодився на номінальні втрати у розмірі 37% від своїх активів по 13 облігаціях, відмовившись від вимог на суму $8.67 мільярдів. Очікується, що Україна заощадить ще $11,4 мільярдів протягом наступних трьох років завдяки зниженню купонів і продовженню термінів погашення.

Як повідомляє «Kreschatic», міністр фінансів України Сергій Марченко зазначив, що після завершення реструктуризації Україна зможе знову вийти на ринок, коли ситуація з безпекою стабілізується, що допоможе швидкому відновленню і реконструкції країни. Після оголошення угоди облігації України показали значне зростання на ринку.

реструктуризація боргу
Інфографіка – Bloomberg

Угода була досягнута з комітетом кредиторів, до якого входять Amundi, BlackRock та Amia Capital, а також інші інвестори, які разом представляють близько 25% облігацій. Щоб остаточно затвердити угоду, необхідно, щоб принаймні дві третини всіх кредиторів схвалили умови реструктуризації боргу.

Зараз Україна продовжить переговори з тримачами облігацій, пов’язаних з ВВП. Угода передбачає реструктуризацію вимог на два типи облігацій — Bond A і Bond B. Bond B буде стимулом для кредиторів, адже запропонує вищі виплати, якщо ВВП України у 2028 році перевищить проекції МВФ на 3%.

Реструктуризація боргу включатиме також облігації, пов’язані з ВВП, випущені під час реструктуризації боргу України у 2015 році. Хоча угода щодо цих облігацій поки що не досягнута, переговори продовжаться.

Для України, яка вже два роки не виплачувала зовнішній борг після повномасштабного вторгнення Росії, реструктуризація є критично важливою для фінансування війни та забезпечення економічної стабільності.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Україна не змогла домовитись про реструктуризацію державного боргу в розмірі 20 мільярдів доларів

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *