Війна в Україні: головні новини станом на 883 день повномасштабного російського вторгнення

Росія вивела всі свої кораблі з Азовського моря, численні російські удари по Харкову пошкодили офіс швейцарської НПО
Військово-морський флот Росії вийшов з Азовського моря після атак на його судна. Фото - defensehere.com

Українські морські офіційні особи заявили, що успішні атаки на цілі в окупованому Криму та інших місцях у Чорному морі змусили російський флот перемістити свої кораблі в інші регіони.

Як повідомляє «Kreschatic», Росія завдала удару балістичними ракетами по Харкову в середу, пошкодивши офіс швейцарської НПО, що займається розмінуванням, повідомили місцеві чиновники. Шість людей було поранено внаслідок удару по промисловій зоні, повідомив мер Харкова Ігор Терехов. Начальник поліції Харкова Володимир Тимошко розповів національному мовнику Суспільному, що російські сили використали атаку “подвійного удару”, щоб вразити рятувальників, які прибули після початкового удару. “Це чудо, що рятувальники та поліцейські залишили об’єкт за 10 хвилин до другого удару”, – сказав він, але інші люди поблизу отримали поранення.

Сильні російські атаки створюють напружену і важку ситуацію навколо міста Покровськ у Донецькій області. За даними Інституту вивчення війни, російські сили нещодавно просунулися біля Вовчанська, Сіверська, Торецька та Донецька. Покровськ описують як найгарячішу точку на лінії фронту.

Інститут вивчення війни також повідомив, що російські сили нещодавно просунулися на північ від Харкова на тлі триваючих позиційних боїв у північній частині Харківської області. У Донецькій області російські сили зробили підтверджений прорив на північний захід від Авдіївки. Елементи російської 114-ї мотострілецької бригади просунулися в центральну та західну частину Новоселівки Першої, на північний захід від Авдіївки.

Інститут вивчення війни заявив, що Росія зіткнеться зі значними проблемами у підтримці чисельності військ та заміні великих втрат танків і техніки в середньо- та довгостроковій перспективі. Інститут цитував британську оцінку, згідно з якою Росія зможе продовжувати до приблизно 2026-2027 років, відновлюючи запаси радянської епохи. “Неясно, чи зможе російська оборонна промисловість виробляти достатньо техніки, щоб підтримувати високий рівень втрат навіть при подальшій економічній мобілізації, що, ймовірно, буде глибоко непопулярно серед росіян, які здебільшого байдужі до війни, поки вона не впливає на їхнє повсякденне життя”.

Український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив свого китайського колегу Ван Ї, що Росія повинна бути готова до переговорів “з добросовісними намірами”, перш ніж Україна погодиться на переговори. “Наразі такої готовності з російської сторони немає”, – заявило Міністерство закордонних справ України. Кулеба сказав у відеозверненні, що Україна може “вступити в будь-які обговорення та шукати будь-які рішення” лише в разі збереження українського суверенітету та територіальної цілісності, яку Китай “непохитно” підтримав.

Перестрілка між українськими солдатами призвела до загибелі трьох і серйозного поранення ще чотирьох після особистого конфлікту, повідомили українські військові в середу. На місці події працюють правоохоронці, зазначається у повідомленні. Насильство серед військових є чутливим питанням як у Росії, так і в Україні. У травні 2024 року 57-річний російський солдат, завербований із колонії, застрелив шістьох своїх товаришів по службі в Донецькій області України.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 882 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version