Війна в Україні: головні новини станом на 888 день повномасштабного російського вторгнення

США оголосили про намір надати Україні $1,7 млрд військової допомоги, включаючи широкий спектр боєприпасів для систем протиповітряної оборони, артилерії, мінометів та протитанкових і протикорабельних ракет
США нададуть Україні $1,7 млрд військової допомоги. Фото - glavcom.ua

Як повідомляє Associated Press, до пакету входять $1,5 млрд для довгострокових контрактів через Ініціативу сприяння безпеці України та $200 млн негайної допомоги з запасів Пентагону. Проте, Міністерство оборони США не уточнило, які саме системи будуть швидко направлені в Україну, а які фінансуватимуться через контракти та не потраплять на фронт протягом кількох місяців або років.

Як повідомляє «Kreschatic», президент України Володимир Зеленський у понеділок відвідав передову зону у Вовчанську на північному сході Харківської області поблизу російського кордону. Російські війська відкрили новий фронт на півночі регіону у травні, швидко просунувшись до 10 км. Згодом українська армія зупинила наступ. «Харківський фронт. Передовий командний пункт Сил спеціальних операцій Збройних сил України, у районі Вовчанська», — написав Зеленський у Telegram.

Зеленський пізніше сказав, що влада вже почала посилювати системи протиповітряної оборони у Харківській області, де часті російські авіаудари останнім часом дещо зменшилися. «З точки зору безпеки, і не вдаючись у деталі, ми вже почали посилювати повітряний простір навколо Харкова», — сказав Зеленський підприємцям у сусідній Полтавській області. Поставки західних систем протиповітряної оборони почали надходити до України швидше після перерви в поставках зі США через розбіжності у Конгресі США.

Військова розвідка України заявила, що брала участь у засідці, під час якої загинули бійці російської групи Вагнера у західноафриканській державі Малі, за тисячі кілометрів від фронту в Україні. Телеграм-канал, пов’язаний з керівництвом Вагнера, у понеділок визнав, що група зазнала великих втрат під час боїв у Малі минулого тижня. Вважається, що українські сили також активні в Судані, де війська Вагнера беруть активну участь у боях.

Президент Франції Еммануель Макрон попередив свого нового іранського колегу Масуда Пезешкіяна під час телефонної розмови в понеділок про недопустимість продовження підтримки Іраном війни Росії в Україні, повідомляється у заяві Єлисейського палацу.

Ольга Харлан здобула першу медаль для України на Олімпіаді в Парижі. Харлан впала на землю в сльозах після перемоги над спритною південнокорейкою, здобувши бронзу у жіночій шаблі. «Це послання всьому світу, що Україна ніколи не здасться».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 887 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *