Росія представила свій аналог іранського дрона «Шахед» з фанери та пінопласту

З'явилися кадри нового російського ударного дрона, який назвали «молодшою сестрою» іранського Shahed-136
Російський безпілотник «Гербера» має схожий корпус з іранськими БПЛА, які Москва часто використовує для атак на українські цілі. Фото - скріншот відео

Як повідомляє «Kreschatic», за аналізом версії дрона, збитого над територією України, «Гербера» має фюзеляж з пінопласту, укріплений фанерою.

Промо-відео нового безпілотника швидко почало поширюватися в соціальних мережах після його першого виявлення. Модель «Гербера» має характерний корпус, схожий з іранськими дронами, які широко використовуються Росією для далекобійних ударів по українських цілях.

Відео спочатку було опубліковане російським підрозділом «Соколи Сталіна», який має зв’язки з об’єктом «Алабуга» в Татарстані, де Росія будує тисячі іранських дронів. Це може свідчити про те, що російські інженери змогли зворотньо спроектувати і відтворити дрони-камікадзе Shahed-136, повідомляє український сайт Defence Express.

Розробники «Гербери» заявляють, що дрон доступний у трьох варіантах: ударний камікадзе, електронна боротьба і як помилкова ціль. Вони також стверджують, що його можна використовувати у рою для перевантаження українських систем ППО, пише Telegraph.

Фото – скріншот відео

Помітна відмінність між «Герберою» і Shahed-136 – це камера, яка дозволяє оператору брати на себе ручне керування дроном, аналогічно до безпілотників з видом від першої особи, які активно використовуються на полі бою. Іранські моделі, навпаки, запрограмовані на задані цілі, що зменшує їх гнучкість після запуску.

Це, однак, свідчить про те, що «Гербера» має радіус дії менше 100 кілометрів через необхідність підтримувати радіосигнал для керування системою.

Українські аналітики вважають, що варіанти «Гербери», призначені для збору розвідданих, можуть мати значно більший радіус дії. Один з прикладів, збитий над Україною, показав, що дрон був оснащений українською 4G SIM-картою, що дозволяло йому полювати на радари, використовуючи мобільну мережу країни для передачі даних до російських сил.

Схожі системи були виявлені у уламках іранських дронів Shahed, знайдених на полі бою з листопада 2023 року. Знайдені дрони, які були без бойових головок, мали розмах крил приблизно 2,5 метра і довжину близько двох метрів. Вони оснащені пропелером, приєднаним до малого двигуна внутрішнього згоряння, що також зустрічається у інших моделях менших дронів.

Андрій Черняк, представник Головного управління розвідки України, заявив минулого тижня, що росіяни вдаються до дешевших, легких дронів для виявлення позицій української ППО.

Також раніше ми писали про те, що Київ та область в ніч на 31 липня пережили одну з найбільш масованих атак дронів

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version