Війна в Україні: головні новини станом на 894 день повномасштабного російського вторгнення

Українські військові заявили, що потопили російський підводний човен у Криму, завдали удару по російському аеродрому та знищили оборонні споруди Керченського мосту на вихідних
Українські військові потопили російський підводний човен "Ростов-на-Дону" (на фото) та підірвали авіабазу. Фото - Guardian

У Севастополі атаковано і затоплено підводний човен “Ростов-на-Дону” класу “Кіло” Чорноморського флоту Росії, повідомив генеральний штаб ЗСУ. Також був уражений комплекс протиповітряної оборони С-400, що охороняв незаконно побудований Керченський міст, який з’єднує Крим із Росією.

Як повідомляє «Kreschatic», Генштаб додав, що українські сили завдали масованого удару безпілотниками по авіабазі Морозовськ в Ростовській області Росії, підірвавши склади з боєприпасами, включаючи керовані авіабомби. Супутниковий моніторинг NASA показав великі пожежі на авіабазі.

Україна оголосила про обов’язкову евакуацію дітей та їх опікунів з районів Донецької області, де Росія заявляє про просування. “Ворог щодня бомбардує міста і села цих громад, тому було вирішено евакуювати дітей з батьками або іншими законними представниками”, – сказав губернатор Донецької області Вадим Філашкін. За словами Філашкіна, 744 дітей і їх сім’ї були переміщені до чотирьох регіонів України.

Президент Володимир Зеленський був знятий поруч із винищувачами F-16, офіційно підтвердивши їх прибуття в Україну. Президент зустрівся з військовими пілотами на авіабазі, де були два винищувачі, а ще два пролітали над ними. “Я пишаюся нашими хлопцями, які опановують ці літаки і вже почали використовувати їх для нашої країни”, – сказав Зеленський.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідає Малаві, Замбію та Маврикій цього тижня з метою заручитися підтримкою, повідомило МЗС у неділю. “Серед ключових тем буде участь африканських держав у глобальних зусиллях щодо відновлення справедливого миру для України та світу”. Водночас, військовий режим Малі оголосив у неділю про розрив дипломатичних відносин з Україною, звинувативши її в допомозі повстанцям, які нещодавно завдали важких втрат військам хунти та їхнім союзникам із російської групи найманців “Вагнер”.

Парламентське розслідування вивчає, чи є підтримка України з боку Австралії “достатньою, своєчасною та скоординованою”. Підтримка Австралії включала 120 броньованих транспортних засобів Bushmaster. Мік Раян, відставний генерал-майор армії Австралії, який виступить перед Сенатом у понеділок, заявив, що Австралія опустилася до шостого місця серед ненатовських країн за рівнем допомоги у відсотках від ВВП. “Це потрібно змінити, особливо у світлі того, що 2024 рік обіцяє бути дуже важким як у військовому, так і в дипломатичному плані для України”, – сказано у його зверненні.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 890 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version