Війна в Україні: головні новини станом на 895 день повномасштабного російського вторгнення

Українці висловили обурення закликами звільнених російських політичних в'язнів до пом'якшення санкцій, що впливають на звичайних росіян, та до переговорів між сторонами
Україна обурена закликами звільнених російських політичних в'язнів щодо пом'якшення санкцій і переговорів. Фото - Meduza

Як повідомляє «Kreschatic», Володимир Кара-Мурза, який відбував 25 років у в’язниці, звернувся до Заходу із запитом розглянути, чи не є санкції несправедливими та контрпродуктивними. Український депутат Ірина Геращенко зазначила: «Я більше не вірю в добрих росіян». Після хвилі критики Кара-Мурза визнав, що російське суспільство несе «відповідальність за те, що робить режим Путіна… Путін не може виграти цю війну. Україна повинна перемогти, і має бути більше підтримки від західних країн для цього».

Ілля Яшин, звільнений після восьми з половиною років ув’язнення за засудження злочинів російських військ у Бучі, також викликав обурення, закликавши Україну «сісти за стіл переговорів». Після критики Яшин наступного дня підтвердив свою опозицію до «кримінального, варварського» вторгнення Росії в Україну. «Я віддав два роки свого життя за правду про війну в Україні», – сказав він, звертаючись до українців: «Я не ваш ворог».

Українські аналітики висловили побоювання, що відомі російські дисиденти можуть впливати на західну політику, створюючи напругу з позицією Києва. Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента України, заявив: «Спільною метою всіх росіян повинно бути звільнення Росії від божевільного диктатора Путіна і його режиму, а не боротьба з санкціями. Санкції мають бути посилені, поки Росія продовжує збройну агресію… санкції стримують військову машину режиму».

За даними Інституту вивчення війни, російські війська досягли тактичних успіхів у районі Торецька, який є пріоритетом для зусиль Путіна з захоплення всієї області. Росіяни просуваються у прилеглих містах Дружба і Північне, на схід від Торецька. Також були повідомлення про російські наступальні дії на захід біля Покровська. Генеральний штаб України повідомив про продовження боїв у зазначених районах.

Україна розкритикувала рішення Малі розірвати дипломатичні відносини через нібито українську підтримку сепаратистів, які вбили десятки солдатів військової диктатури та бійців ПВК «Вагнер». Міністерство закордонних справ України назвало це рішення «недалекоглядним та поспішним». Андрій Юсов, речник української військової розвідки, минулого тижня заявив, що «повстанці отримали всю необхідну інформацію», що сприйняли як допомогу з боку України.

В’ячеслав Ахмедов, директор парку «Патріот» у Росії – якй іноді називають «військовим Діснейлендом», був заарештований за звинуваченням у шахрайстві разом із генерал-майором Володимиром Шестеровим, заступником департаменту інновацій Міністерства оборони. Це сталося після низки арештів високопоставлених військових чиновників із внутрішнього кола Сергія Шойгу, якого Володимир Путін звільнив з посади міністра оборони у травні. Парк, призначений для виховання патріотизму серед російської молоді, був улюбленим проектом Шойгу.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 894 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version