Війна в Україні: головні новини станом на 896 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський у вівторок заявив, що Україна спрямовує більше фінансування на нашу внутрішню ракетну програму
На Ставці ухвалили рішення щодо нашої ракетної програми. Фото - president.gov.ua

Як пише видання PolitExpert, Україна намагається компенсувати відсутність дозволу від західних союзників на використання ракет для дальніх ударів по базах всередині Росії. Зокрема, країна намагається збільшити внутрішнє виробництво ракет типу “Нептун”, які можуть вражати не лише кораблі, а й наземні цілі.

Удар по Харкову

Як повідомляє «Kreschatic», унаслідок удару російської балістичної ракети “Іскандер” по житловому району Харкова на північному сході України загинув щонайменше один чоловік, а ще 12 осіб, включаючи восьмимісячне немовля, отримали поранення, повідомили українські офіційні особи. Серед багатьох пошкоджених будівель була і медична клініка, зазначив голова області Олег Синєгубов.

Російський антимобілізаційний активіст залишає кампанію

Марія Андреєва, провідна російська антимобілізаційна активістка, заявила, що припиняє свою діяльність через тиск з боку Кремля. Режим Путіна жорстко розправляється з групою дружин та матерів “Путь Домой”, які публічно закликають російського президента повернути насильно мобілізованих чоловіків з фронту в Україні. Андреєва повідомила, що її звільнили з роботи і назвали “іноземним агентом”. “На жаль, я змушена йти в тінь”, – сказала вона в інтерв’ю Agence France-Presse.

Бойові дії на Донбасі

У Донецькій області на сході України російські сили просунулися поблизу Торецька: на схід до Північного та на південь до Нью-Йорка, де вони підняли прапор на будівлі, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). У непідтвердженому розвитку подій, російське міністерство оборони заявило, що його підрозділи “звільнили село Тимофіївка”, голова російського Генштабу Валерій Герасимов, за повідомленнями, відвідав позиції військ на окупованих територіях Донбасу.

Пропагандистські перебільшення

Інститут вивчення війни повідомив, що Сергій Шойгу, секретар Ради безпеки Росії та колишній міністр оборони, “значно перебільшив” російські досягнення в Україні з середини червня 2024 року, заявивши про 420 кв км. “ISW спостерігав докази, що підтверджують захоплення російськими силами приблизно 290 квадратних кілометрів з 14 червня”, – зазначив американський аналітичний центр.

Дипломатичний конфлікт з Нігером

Військовий режим Нігеру розірвав дипломатичні відносини з Україною через висловлювання українських чиновників, які, за їхніми словами, підтримують групи, що ведуть бойові дії в сусідньому Малі, де загинули десятки солдатів і російських бійців групи Вагнера. Малі в неділю розірвало відносини з Україною після коментарів української військової розвідки, що натякали на її участь у конфлікті.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 895 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *