Війна в Україні: головні новини станом на 898 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський заявив у четвер, що Росія повинна відчути наслідки своєї війни
Москва має відчути наслідки своїх дій - Зеленський про ситуацію в Курській області. На фото російське місто Суджа. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», незалежні аналітики стверджують, що війська України просунулися на територію Росії на відстань до 10 км. “Росія принесла війну на нашу землю і повинна відчути наслідки своїх дій”, — зазначив Зеленський у своєму вечірньому зверненні, не згадуючи безпосередньо про наступ.

Російські військові блогери, які наразі є найточнішим джерелом інформації, повідомляють, що бої відбуваються на шосе на схід від Коренево, за 20 кілометрів на північ від кордону, тоді як західна частина Суджі, приблизно за 10 кілометрів у глиб Росії, перебуває під контролем українських сил. Міністерство оборони Росії повідомило в четвер, що його війська “продовжують ліквідацію” українських нападників у районах Суджі та Коренево, та що вони завдають ударів із застосуванням наземних сил, артилерії, авіації та ракетних ударів.

Молодий чоловік та його 6-річний брат загинули, коли російська керована бомба вдарила по шкільному подвір’ю в четвер у північній частині Сумської області України, яка межує з Курською областю, після того, як московські війська посилили авіаудари. Володи́мир Артюх, голова Сумської обласної військової адміністрації, повідомив національному телебаченню, що в цьому регіоні було зафіксовано безпрецедентну кількість авіаударів — 56 керованих бомб, скинутих Росією за останні 24 години.

Глава адміністрації президента Зеленського заявив у четвер в інтерв’ю, що другий саміт за ініціативи Києва не варто сприймати як початок переговорів з Росією. Андрій Єрмак у розмові з виданням “Європейська правда” зазначив, що метою другого саміту є узгодження мирного плану, спільно затвердженого учасниками, який згодом може бути представлений Росії. “Можливо, на другому саміті буде присутній російський представник, якому цей план може бути переданий”, — сказав він.

У четвер російські обстріли забрали життя щонайменше чотирьох людей у Донецькій області України, яка є осередком повільного наступу Росії на східній частині фронту. Голова Донецької обласної адміністрації Вадим Філашкін повідомив, що щонайменше двоє людей загинули під час обстрілу житлового району Костянтинівки, на захід від Бахмута, міста, яке перейшло під контроль Росії рік тому після місяців важких боїв. Пізніше Філашкін повідомив про ще двох загиблих та 11 поранених у Селидовому, що далі на південний захід.

Російські інтернет-моніторингові служби в четвер повідомили про масові збої в роботі YouTube, ключового джерела опозиційних поглядів. Російські законодавці звинуватили компанію Google у тому, що вона не оновлює своє обладнання в Росії з моменту вторгнення в Україну у 2022 році, що призвело до уповільнення, яке почалося в середині липня, проте компанія та експерти з технологій заперечують це.

Президент Мексики у четвер відхилив запит від уряду України на арешт Володимира Путіна, якщо російський лідер порушить міжнародний ордер на арешт і відвідає церемонію інавгурації нового президента Мексики у жовтні. “Ми не можемо цього зробити”, — заявив президент Андрес Мануель Лопес Обрадор журналістам під час регулярної прес-конференції уряду. “Це не в нашій компетенції”.

Суди в Росії та на окупованих Росією територіях у четвер винесли тривалі тюремні терміни українцям, обвинуваченим у спробах здійснити “тероризм” та “шпигунство” на користь Києва. Суд на півдні Росії визнав Тетяну Ключко винною в участі у “терористичній” групі та спробі здійснити “терористичний акт” і засудив її до 12 років колонії суворого режиму. У Луганській області, яка майже повністю контролюється Росією, верховний суд засудив Юрія Галецького до 13 років в’язниці за шпигунство після того, як визнав його винним у передачі інформації про переміщення військ.

Російські прокурори у четвер вимагали 15-річного тюремного терміну для громадянки США та Росії, яку звинувачують у “державній зраді” за переказ 50 доларів до організації, яка підтримує Україну, у 2022 році. Служба безпеки ФСБ у лютому повідомила, що заарештувала балерину Ксенію Кареліну, яка мешкає у США та відвідувала сім’ю в Росії, звинувачуючи її у наданні фінансової допомоги українській армії.

МЗС України в четвер заявило, що йому “шкода”, що Нігер вирішив розірвати дипломатичні відносини з Україною через кілька днів після того, як сусідня Малі прийняла подібне рішення, звинувативши українські сили в підтримці повстанських груп у цій африканській країні. Нігер і Малі керуються військовими урядами, які прийшли до влади внаслідок недавніх переворотів і звернулися за підтримкою до Росії та її групи найманців “Вагнер”.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 897 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *