Війна в Україні: головні новини станом на 904 день повномасштабного російського вторгнення

Ударні операції України по російських аеродромах і гуманітарні коридори в Курську
Люди отримують гуманітарну допомогу в Курську. Фото - Guardian

Як повідомляє «Kreschatic», Україна здійснила серію ударів по російських авіабазах у Воронежі, Курську, Саваслейці та Борисоглєбську, де розташовані літаки, що завдають ударів по українських територіях. Українські військові також повідомили про збиття російського Су-34 в Курській області та захоплення 100 російських полонених.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що операція в Курську спрямована на створення буферної зони для захисту прикордонних українських громад від щоденних обстрілів ворога. Крім інцидентів у Курській області, Бєлгородська область Росії також оголосила надзвичайний стан через українські атаки.

Заступник прем’єр-міністра України Ірина Верещук заявила, що Україна відкриє гуманітарні коридори для евакуації цивільних осіб у напрямку Росії та України. Також було обіцяно забезпечити доступ міжнародним гуманітарним організаціям, зокрема Міжнародному комітету Червоного Хреста та ООН.

Президент України Володимир Зеленський провів нараду з високопосадовцями для обговорення гуманітарної ситуації та можливості створення військової комендатури на окупованих територіях, площа яких, за різними оцінками, перевищує 1 000 квадратних кілометрів.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський повідомив, що місто Суджа в Росії, яке є важливим транзитним центром для природного газу, що надходить до Європи через Україну, перебуває під повним контролем українських військ, і транзит газу продовжується. У той же час, українське Міністерство закордонних справ заявило, що Україна не має наміру претендувати на чужі території.

На сході України, в Донецькій області, тривають найзапекліші бої. Зеленський повідомив, що українські сили отримають більше зброї від західних партнерів, ніж було заплановано.

У Харківській області російські безпілотники атакували медичний батальйон, внаслідок чого загинув медик і ще кілька осіб отримали поранення. Атака сталася в населеному пункті Білий Колодязь.

Увечері середи російська балістична ракета влучила в портову інфраструктуру Одеси, поранивши працівника порту та водія зерновоза. Після виходу Росії з угоди, укладеної за посередництва ООН, яка гарантувала безпечний експорт українського зерна, Україна встановила власний морський коридор для відправлень.

Спеціальний посланець Китаю з євразійських справ провів телефонну розмову з посланцем Папи Франциска з питань миру в Україні для обговорення ситуації.

На африканському континенті туарегські повстанці з Малі заперечили отримання будь-якої допомоги від України або інших країн у нещодавніх боях, в яких, за повідомленнями, загинуло щонайменше 84 російських найманців “Вагнера” та 47 малійських солдатів. Уряд Малі та Нігеру заявили про розрив дипломатичних відносин з Україною через підозри у її підтримці повстанців, хоча українське Міністерство закордонних справ називає ці звинувачення безпідставними.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 903 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *